27 Martie – Ziua Mondială a Teatrului

27 Martie – Ziua Mondială a Teatrului

Ziua mondială a teatrului este marcată în fiecare an la 27 martie, în vederea conştientizării valorii teatrului în toate formele sale şi promovării activităţii comunităţilor de teatru în întreaga lume.

Ziua Mondială a Teatrului a fost iniţiată de Institutul Internaţional de Teatru (ITI) în cadrul Congresului Mondial din 1961, de la Viena. ITI reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic şi a fost înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO.

Ziua Mondială a Teatrului a fost sărbătorită prima dată în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor la Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, precum şi centrele naţionale din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de afirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanităţii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale.

“Acum fix un an de Ziua Teatrului porneam pe un drum despre care nu știam mai nimic. Dar am făcut-o cu sufletul deschis, cu intenții bune și cu speranța că echipa teatrului Teatrul Tudor Vianu merită să fie iubită și apărată.

Sunt om, probabil că am gresit de mai multe ori decât aș fi vrut, poate că oi fi făcut și câte ceva bine, mai cu teamă, mai cu ceva curaj, dar întotdeauna cu multă iubire față de domnia sa, TEATRUL și de colegii mei, dar mai ales cu respect față de voi, prietenii noștri.

La mulți ani cu bucurii pe scenă, dragi colegi! La mulți ani să vă bucurăm, dragi spectatori!” – Manager Teatrul Tudor Vianu  Ana-Ioana Sivu-Daponte

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *