24 Septembrie în Istorie
Cele mai importante evenimente istorice care au avut loc pe data de 24 Septembrie sunt:
- 622: Profetul Mahomed încheie pelerinajul de la Mecca la Medina.
- 787: Al doilea sinod de la Niceea (al șaptelea ecumenic) restabilește cultul icoanelor.
- 1180: Odată cu moartea împăratului Manuel I Comnenul, ultimul împărat al dinastiei Comnenilor, a început declinul Imperiului Bizantin.
- 1780: Generalul Benedict Arnold a dezertat din Armata Continentală americană în timpul războiului de independență al Statelor Unite și a trecut de partea britanicilor.
- 1906: Parcul Național Devils Tower National Monument devine primul monument național din Statele Unite ale Americii.
- 1929: Guvernul sovietic a decretat că începând de la 1 octombrie se va introduce o versiune reformată a calendarului, în care săptămâna devenea de 5 zile, toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de 5 sau 6 zile erau sărbători intercalate câte una sau două între anumite luni.
- 1957: La Barcelona, a fost inaugurat cel mai mare stadion din Europa, Camp Nou.
- 1970: A fost adus pe Pământ, pentru prima oară, sol lunar de către capsula de întoarcere a stației automate „Luna-16” aparținând URSS.
- 1973: Guinea-Bissau își declară independența față de Portugalia.
- 1998: O echipă internațională de chirurgi din Lyon a reușit primul transplant mondial de mână.
- 2009: Tezaurul de la Staffordshire descoperit de Terry Herbert, în apropiere Lichfield, Staffordshire, Anglia este declarat oficial tezaur de către autoritățile britanice, fiind considerat parte a Patrimoniului Coroanei. Valoarea estimată a tezaurului este peste un milion de lire sterline.
Al doilea conciliu de la Niceea (astăzi İznik, în Turcia) a fost cel de-al VII-lea conciliu (sinod) ecumenic și a avut loc în anul 787. Acest conciliu fost convocat de împărăteasa Irina Ateniana, care a acționat ca regentă în numele fiului ei Constantin al VI-lea, pe atunci minor. Conciliul a fost inițiat de patriarhul Paul al IV-lea al Constantinopolului și de succesorul lui, patriarhul Tarasie, având ca scop corectarea ereziei iconoclaștilor, printre care se numărau și împărații Leon al III-lea și Constantin al V-lea.