24 iunie 2020. Sărbătoare mare în România. Cruce roşie

24 iunie 2020. Sărbătoare mare în România. Cruce roşie

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc pe data de 24 iunie naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor ca şi Drăgaica sau Sânzienele.

Sanzienele sunt, in mitologia romaneasca, zane bune din clasa ielelor dar care atunci cand nu le este respectata sarbatoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zane rele.

Uneori Sanzienele sunt sinonime cu Dragaicele, manifestandu-se, potrivit superstitiei, in ziua sf. Ioan Botezatorul – 24 iunie.

Pe langa manifestările tipice fapturilor supranaturale din clasa ielelor, Sanzienele au si manifestari vizuale: flori de scaieti, tunse de puf, sunt atarnate peste noapte de streasina si, dupa cat creste puful dimineata, se stabileste norocul celor care infaptuiesc datina.

Sanzienele sunt o pluralitate anonima, dar exista si o zana buna: Iana Sanziana. După Mircea Eliade, Sanzienele provin dintr-un cult roman, raportat la zeita Diana – Sanctae Dianae:

„Parvan presupune ca Diana daco-romana (Diana sancta, potentissima) era aceeasi divinitate cu Artemis-Bendis a tracilor (Herodot, IV, 33). Aceasta echivalenta, oricat de probabila ar fi ea, nu este inca demonstrata, dar nu este nici o indoiala ca sub numele roman al Dianei s-ar ascunde, sincretizata sau nu, o zeita aborigena.

Or cultul acestei zeite a supravietuit dupa romanizarea Daciei si numele de Diana se gaseste in vocabula romaneasca zana. Diana Sancta din Sarmizegetusa a devenit Sanziana (<San(cta) Diana), figura centrala a folclorului romanesc. Continuitatea religioasa si lingvistica a fost asigurata mai ales datorita faptului ca procesul de transformare a avut loc intr-un mediu popular, adică rural (campestru si silvestru)”.

Sfantul Ioan Botezatorul, vestitorul lui Iisus

Ioan Botezatorul – in ebraica יוחנן, Yoḥanan, uneori Yoḥanan ben Zaḫariya, Ioan fiul lui Zaharia – este una din figurile centrale ale crestinismului si islamului; predicator si botezator pe malurile raului Iordan; inainte-mergatorul, vestitorul si botezatorul lui Iisus; este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei nascuti din femei”, iar Biserica Crestina il cinsteste ca pe cel mai mare dintre sfinti (avand nu mai putin de 3 sarbatori dedicate lui).

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *