122 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale

122 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale

  În urmă cu 122 ani necesitatea existenţei unei instituţii stabile, autoritare şi eficiente pentru asigurarea ordinii, liniştii publice şi respectarea legilor în mediul rural a determinat iniţierea unor demersuri pentru elaborarea legii de organizare a Jandarmeriei la nivel naţional.

Astfel, la 1 septembrie 1893, a intrat în vigoare “Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I. Această lege prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară, atribuţiile Jandarmeriei fiind de a „veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”.

Până în anul 1998 ziua de 1 septembrie marca şi Ziua Jandarmeriei Române. Odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, Ziua Armei se sărbătoreşte pe 3 aprilie, fiind momentul care marchează  promulgarea primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi” (anul 1850).            

***

            În prezent, la nivelul județului Giurgiu, Jandarmeria are subunități în localitățile Bolintin Vale, Ghimpați, Roata de Jos, Mihăilești și Clejani. Odată cu operaţionalizarea acestor structuri, jandarmii execută zilnic misiuni în cele două oraşe din nordul judeţului, în comunele menționate şi în localităţile arondate acestora.

 

 

            Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *