Kovesi raspunde acuzatiilor. Vorbeste pentru prima oara despre relatia DNA cu SRI

Șefa DNA rupe tăcerea și răspunde acuzațiilor. Într-un interviu acordat Ziare.com, Laura Kovesi a apreciat că scandalul creat de Sebastian Ghiță are ca țintă întregul sistem judiciar. Chestionată cum decurge relația dintre DNA și SRI, Laura Codruța Kovesi a spus că rolul instituțiilor este să colaboreze.

Domnii Ghiță și Băsescu susțin că DNA și SRI aranjau dosare, decideau cine moare și cine trăiește, după cum afirma Alina Bica. Un “binom negru” care….

…care a deranjat. Care i-a prins pe inculpați. Rostul instituțiilor e să colaboreze între ele. Nu cred că o instituție publică trebuie să stea închisă, oamenii să vorbească numai între ei, să fim toți autiști, să nu vorbim între noi.

Rolul instituțiilor este să colaboreze pentru a preveni și combate fenomene infracționale, pentru a prinde inculpații când comit infracțiuni.”, a spus Kovesi.

Ei susțin că se mergea mai departe, spre aranjare de dosare.

Nu comentez ce zic inculpații. Sunt foarte mulți deranjați de DNA, sunt supărați că i-am prins. Asta nu înseamnă că tot ce zic ei e și adevarat. Relația de colaborare a DNA cu SRI, cu celelalte instituții ale statului, s-a făcut în limita legii, în baza unui protocol încheiat.

Dosarele au fost instrumentate de procurorii DNA, potrivit legii, SRI ne-a trimis sesizări atunci când au intrat în posesia unor informații privind săvârșirea unor acte de corupție.

Și, tot potrivit legii, anumite măsuri de supraveghere tehnică, interceptările și filajul, se făceau prin intermediul SRI.

În cursul anului trecut, CCR a dat o decizie prin care a limitat posibilitatea organelor judiciare de a mai implementa măsuri de supraveghere tehnică cu SRI. Și noi respectăm decizia și legea în vigoare.”, a completat Kovesi.

Întrebată dacă a resimțit vreo presiune din partea dlui general Coldea pe anumite dosare, blocare, declasare a urmăririi penale sau celerizare, după cum susține Alina Bica că ar fi pățit la DIICOT, șefa DNA a spus ca „niciodată”.

„Nu. Niciodată un șef de instituție, niciodată persoane cu funcții în statul român cu care am vorbit nu mi-au spus așa ceva. Mereu am spus că dacă se vor face astfel de presiuni asupra mea le voi face publice.

Orice procuror asupra căruia se fac imixtiuni poate sesiza CSM. Sunt pârghii. Pe mine nu m-a sunat niciodată cineva să-mi spună: dosarul ăsta trebuie să-l închizi sau să-l deschizi.”, a mai spus șefa DNA.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *