In Consiliul Local Giurgiu s-a lasat linistea dinaintea furtunii alegerilor parlamentare

In Consiliul Local Giurgiu s-a lasat linistea dinaintea furtunii alegerilor parlamentare

Ședința Consiliului Local Municipal Giurgiu  poate fi asemănată cu aceeași piesă de teatru pusă în scenă în  întreaga stagiune. Decorul este de fiecare dată același, aceeași actori de provincie, singura deosebire constând în faptul că se schimbă uneori doar câteva replici. Fie că actorii au uitat textul sau pur și simplu ca să mai iasă din anonimatul replicilor atât de uzitate și din dorința de a-i face pe spectatori să creadă că de fapt este vorba de o altă piesă de teatru ieftin, inventează replici în care de cele mai multe ori se încurcă, neavând nici o legătură cu subiectul scenariului.

Primii care-și ocupă locurile în scaunele confortabile sunt consilierii puterii, urmați la scurt timp de consilierii așa zise-i opoziții. Urmează  replici amabile între consilieri și reprezentanții mediei locale, se fac glumițe, se râde tare. Salariații administrației locale se așează cuminței pe scaunele incomode plasate pe lângă pereți. Se face liniște. Apare primarul care face un tur de forță de jur împrejurul mesei din sala de consiliu, fiind nevoit să strângă mâini, să zâmbească și să facă schimburi de amabilități cu oameni cu care în alte condiții i-ar pune la stâlpul infamiei. Dar nu are ce face, calitatea de primar obligă.

Urmează intonarea imnului național. Toată lumea stă în picioare luând o morgă serioasă, unii chiar țin mâna în dreptul inimii, dorind în acest fel să le arate giurgiuvenilor  cât sunt ei de pătrunși de emoția momentului, privind totuși cu coada ochiului la blițurile aparatelor de fotografiat.

Începe ședința. Președintele de ședință prezintă primul punct după ordinea de zi: „ Proiect de hotărâre privind …”. Cere părerea comisiei buget finanțe. I se răspunde: „ Aviz Favorabil ”. Se cere părerea și celorlalte comisii, toate răspund la unison: „ Aviz Favorabil ”. Discuții ? Întreabă președintele de ședință. Rareori câte un consilier spune câte ceva, de cele mai multe ori  irelevant, pentru ca în final să-i dea dreptate primarului. În final, președintele spune: „ Dacă nu mai sunt discuții, să trecem la vot. Cine este pentru, cineva împotrivă, se abține cineva!!!  În unanimitate proiectul de hotărâre a fost aprobat ”.  Acesta este tiparul după care se desfășoară ședințele Consiliului Local Giurgiu în ultima perioadă. Am fost păcălit la începutul actualului mandat, când consilierii opoziției, cu toate că erau și sunt în minoritate, puneau întrebări pertinente executivului, ridicând mari semne de întrebare asupra necesității, oportunității și legalității multora dintre proiectele de hotărâre propuse de executiv.

Acum, la ultima ședință, am observat o blazare din partea consilierilor opoziției, pentru că deocamdată refuz să cred că este o colaborare justificată prin „interesul comunității” .  Singurul proiect după ordinea de zi care nu a trecut de vigilența consilierilor a fost cel cu privire la concesionarea unui teren în suprafață de 614 mp. În rest, toate proiectele de hotărâri au fost aprobate.

A fost aprobat chiar și proiectul de hotărâre ce vizează achiziționarea unei suprafețe de teren de cca 8.500 mp. Teren ce i-a aparținut unei societăți comerciale și scos la licitație pentru modesta sumă de 260.000 de euro, plus TVA. Ulterior am aflat că este vorba de terenul situat pe șoseaua Aleea Plantelor, acolo unde funcționează un siloz. Până acum eu nu am mai auzit ca cineva să achiziționeze un teren care nu este liber de sarcini. Oameni buni,  pe terenul respectiv sunt construite depozitele de cereale! L-am auzit pe domnul primar că silozurile au fost construite fără să dețină autorizația de construire. Este un lucru extrem de grav dacă relatarea primarului este veridică. Păi în cazul acesta dumnealui este culpabil . Cum a lăsat să funcționeze atâția ani acest siloz? Este inadmisibil să ai cunoștință de faptul că silozul a fost construit ilegal și să nu dispui încetarea imediată a activității acelui obiectiv și totodată să treci la demolarea lui. Acest lucru ține de prerogativele primarului.

Băncile, dacă cineva intenționează să obțină un contract de creditare și pune în gaj teren din zona  șoselei Aleea Plantelor, băncile oferă 5 euro/mp. Să admitem că terenul este subevaluat de bancă și atunci dublăm suma, ajungând în acest fel la 10 euro/mp. Ori  8.500 mp înmulțit cu 10 euro/mp rezultă 85.000 euro. Cine a fost evaluatorul care a dat valoare terenului pe care primăria intenționează să-l achiziționeze în sumă de 260.000 de euro? Ei bine,  cu toate acestea consilierii noștri au votat să se achiziționeze un teren care nu este liber de sarcini, unde există riscul să se ajungă în instanță ( alți bani, altă distracție ) spunând domniile lor că valoarea terenului sa va stabili în urma licitației. Sunt tare curios ca și dumneavoastră stimați cititori, precum bănuiesc că sunt interesate și organele abilitate ale statului de valoarea cu care va fi achiziționat acest teren de către municipalitate. ATENȚIE !!! Municipalitatea, din spusele edilului șef,  intenționează ca pe terenul ce urmează a fi achiziționat să  construiască un parc.

Un alt proiect aprobat a fost cel prin care municipalitatea „împroprietărește prin concesiune”  SC LIBER-TRANS cu suprafață de teren de 1.050 mp rupți din terenul SC Tracum, societate comercială aflată în insolvență. De ce face primăria pomeni? De ce dacă tot are intenția să ajute SC Liber –Trans nu-i face un contract de închiriere pe suprafața de teren pe care o solicită, ca în felul acesta să intre o sumă de bani consistentă în bugetul consiliului local?

Nu. Nu vreau să cred ce spun oamenii din oraș cum că „împroprietărirea aceasta prin concesiune” este de fapt o formă de plată , răsplată pentru  SC Liber-Trans, care timpul campaniei electorale prilejuită de alegerile locale  a pus numele primarului Barbu pe tichetele de călătorie gratuite, ca și cum acesta din proprie inițiativă le-a pus la dispoziția persoanelor cu venituri mici  tichetele gratuite de călătorie și nu consiliul local. Nu vreau să cred că banii destinați pensionarilor ca ajutoare financiare au drept scop o formă de campanie electorală murdară, în vederea apropiatelor alegeri parlamentare.

Vreau să cred că doar interesul tuturor cetățenilor din municipiul Giurgiu primează.

I.C.MANDU

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *