Ziua recoltei

Ziua recoltei

Printr-un comunicat de presă Primăria Giurgiu ne anunţă că în data de 10 octombrie, în Piaţa Centrală se va amenaja un spaţiu destinat operatorilor şi producătorilor din sectorul agricol , în vederea expunerii spre comercializare a produselor agroalimentare obţinute în gospodării. Acest eveniment se desfăşoară sub egida: “Zilele naţionale ale produselor agro-alimentare româneşti.“

Înainte vreme acest eveniment era numit cât se poate de simplu “Ziua recoltei“. Era numit simplu, dar era un eveniment de anvergură. Toţi legumicultorii, viticultorii şi pomicultorii din judeţ şi nu numai, veneau şi îşi prezentau legumele şi fructele în standuri de o frumuseţe rară. Se crea o cromatică extraordinară ca şi cum un pictor ar fi avut la îndemă culori vii de la roşu aprins la verde crud, îmbinat cu galben pai.  Pe terase improvizate îmbrăcate în papură sfârîiau grătarele cu pastramă, cănile de pământ te îmbiau să bei pe nerăsuflate mustul înţepător la limbă ce deja ţinea să-ţi arate calitatea vinului de peste puţin timp. Lăutarii cântau cât îi ţineau bojogii, în timp ce fetele şi băieţii încingeau o horă cum numai la români poţi vedea.

Mi-e dor de o astfel de sărbătoare în care oamenii erau cu adevărat oameni.  Mi-e dor de acele zile  ale recoltei în care ura, minciuna şi ipocrizia or nu existau, or erau lăsate undeva într-un ungher al uitării şi nu-şi făceau simţită prezenţa. Aş fi fericit, şi cred că nu numai eu, dacă administraţia ar reuşi să redea strălucirea de altă dată acestei zile numită atât de simplu: Ziua Recoltei.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *