Ziua Internațională a Păcii

Ziua Internațională a Păcii

În fiecare an, Ziua Internațională a Păcii este aniversată la 21 septembrie. Prin instituirea acestei zile internaționale, Organizația Națiunilor Unite și-a propus consolidarea idealurilor de pace, prin respectarea a 24 de ore de non-violență și încetare a focului.

Din păcate, războiul – ce părea doar ceva din cărțile de istorie – se desfășoară acum la granița României și a Europei. Un război pe care Rusia l-a declanșat în urmă cu 19 luni, încălcând Carta ONU și principiile fundamentale ale dreptului internațional prin atacarea unei țări vecine, suverane.

Acum, vedem și mai clar diferența dintre regimul autoritar din Rusia, condus de Vladimir Putin, care promovează războiul și moartea, și lumea liberă. Uniunea Europeană este un proiect menit să mențină pacea între statele membre. Așa l-au gândit fondatorii săi și așa este și în ziua de astăzi.

Pacea este menținută prin cooperare economică, schimburi culturale, recunoașterea identității fiecăruia și renunțarea la revizionism. Germania și Franța nici nu mai discută astăzi cine are dreptul să dețină Alsacia și Lorena. Principiul care prevalează este respectarea granițelor recunoscute internațional.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *