Ziua Brandusei de primavara aduce iertarea pacatelor

Ziua Brandusei de primavara aduce iertarea pacatelor

Ziua Brândușei încheie șirul obiceiurilor lui Mărțișor. După „Sulița pe cer”, pe 28 martie, Ziua Brândușei se ține pe 30 ale lunii. Este un moment mai puțin cunoscut, însă plin de simboluri și superstiții.

Data de 28 martie este cunoscută în popor sub denumirea de „Sulița pe cer”. Denumirea vine de la străvechea unitate de măsură a timpului zilei, care ar putea fi echivalată, în zilele noastre, cu o jumătate de oră. Aceasta estimează urcarea și coborârea soarelui pe cer, de unde și numele de suliță. Se aprecia atunci că zilele de vară ar fi avut 18 sulițe, 9 de la răsărit până la miezul zilei și 9 până la apus.

Ziua Brândușei e de legendă

La 30 martie, este Ziua Brândușei. Despre ea se spune că nu ar fi o simplă floare. Legenda zice că ar fi vorba despre două surori frumoase. Acestea au fost alungate din casă de mama vitregă, una primăvara devreme, alta toamna târziu. Și Dumnezeu le-a preschimbat în flori. Potrivit altei legende, se crede că au umblat mult prin pădure, plângând și jelind. Dar au fost auzite de doamna Toamnă, care le-a preschimbat în brândușe. Una avea să înflorească primăvara, cealaltă, toamna. De atunci ele se caută mereu, neîntâlnindu-se.

Dar cea mai drăguță dintre povești este legată de numele Sfântului Valentin. De aici a și căpătat brândușa numele de floare a iubirii. Se spune că Sfântul Valentin, pe când era în închisoare, s-a îndrăgostit de fiica oarbă a unui gardian. Și i-a trimis fetei o brândușă, care a vindecat-o de orbire.

De aceea se și ține în popor Ziua Brândușei. Căci se crede în puterile vindecătoare și magice ale acestei flori. Se mai consideră că brândușa de primăvară e floarea viilor, iar cea de toamnă e a morților. Iar cine poate să strângă aceste flori minunate, atât primăvara, cât și toamna, să le împreuneze într-o cunună, apoi să o arunce pe un râu, va fi iertat de păcate în fața lui Dumnezeu.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *