Vechimea in munca: schimbari de ultima ora

Vechimea in munca: schimbari de ultima ora

Până anul trecut, o anumită categorie de angajați putea să își cumpere vechime în muncă în anumite condiții.

Legea 186 din 2016 prevedea că anumite persoane puteau plăti retroactiv contribuția la pensii în limita a 5 ani. Cei care puteau face acest lucru erau cei care încă nu erau ajunși la vârtsta pensionării aveau perioade în care nu au îndeplinit calitatea de asigurat.

Plata acestei contribuții s-a putut face până la 31 decembrie 2018, după ce termenul a fost prelungit de două ori.

Noua lege a pensilor                          

Chiar dacă ultimul termen s-a încheiat, cei care ar vrea să își cumpere vechime o vor putea face din nou începând cu anul 2021, odată cu implementarea noii legi a pensiilor.

În această nouă lege a pensiilor se prevede ca angajații să își poată cumpăra vechime permananent și că mai multe categorii de persoane să poată plăti contribuțiile retroactiv. Condiția fiind să aibă cel puțin 15 ani vechime, adică să fi plătit timp de 15 ani la sistemul de pensii. Persoana respectivă va încheia un contract facultativ cu casa de pensii și va plăti în rate contribuția raportată la salariul mediu. Vechimea care va putea fi cumpărată va fi tot de cinci ani.

“În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare facultativă și pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, se spune în noul proiect al legii pensiilor.

Noua lege a pensiilor a trecut de Parlament însă a fost contestată la Curtea Constituțională.

Sursa DC News

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *