Summit Bratislava | Liderii europeni discuta despre soarta UE dupa Brexit. Este prima reuniune informala fara Marea Britanie

Summit Bratislava | Liderii europeni discuta despre soarta UE dupa Brexit. Este prima reuniune informala fara Marea Britanie

Summit important la Bratislava, unde liderii statelor membre UE s-au reunit. Cei 27 de șefi de guvern și președinți vor discuta despre soarta blocului comunitar după Brexit, dar și despre securizarea granițelor externe, precum și lupta împotriva terorismului. Este primul summitul la care Marea Britanie nu participă, după ce britanicii au votat în cadrul unui referendum să părăsească UE. 

Securitatea, apărarea și creşterea economică sunt cele mai importante subiecte de pe agentă, deși nu sunt tocmai noi. Aceste subiecte au fost impuse după lovitura dată de Marea Britanie, în urma referendumului de la 23 iunie, relatează Reuters. Imperativul în privinţa Uniunii Europene este trecerea la viteza superioară şi recucerirea opiniei publice. Altfel blocul riscă să se disloce.

„Dorim ca îngrijorările populaţiilor noastre să se calmeze şi ca Europa să fie din nou sinonimul speranţei şi viitorului”, a declarat joi Angela Merkel despre „planul de la Bratislava”, într-o întâlnire, la Paris, cu François Hollande.

La sosirea sa la Bratislava, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, a pledat pentru „o evaluare sobră şi sincer onestă a situaţiei”.

„Lucrul de care avem nevoie în prezent este un scenariu optimist pentru viitor”, a declarat el. „Eu nu am nicio îndoială cu privire la acest lucru, însă asta necestă un diagnistic realist al cauzelor Brexitului şi consecinţelor lui politice asupra întregii Europe”, a subliniat preşedintele Uniunii Europene.

Intențiile Marii Britanii sunt însă vagi. Premierul britanic Theresa May cere timp, iar fostul premier belgian Guy Verhofstadt, care va negocia din partea Parlamentului European în acest dosar, vrea să încheie negocierile înaintea alegerilor europene din 2019, la fel ca majoritatea capitalelor europene.

Înainte de orice negocieri, Londra trebuie să activeze Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona cu privire la ieşirea unei ţări din UE. Acest lucru nu va fi făcut însă până la sfârșitul lui 2016.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *