Substanta dezinfectanta folosita in spitalele din tara, diluata de 10 ori!

Substanta dezinfectanta folosita in spitalele din tara, diluata de 10 ori!

Potrivit investigaţiei realizate de jurnalistul Cătălin Tolontan şi prezentate pe blogul său, Suprasept, biocidul folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale are o substanţă activă diluată de 10 ori.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat pe site-ul său, tolo.ro, o continuare a anchetei ce scoate la iveală noi nereguli din spitalele din România. Conform acesteia, dezinfectantul din 2.000 de săli de operaţie din România conține o substanţă activă diluată de 10 ori.

A fost testat Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul şi echipamentele medicale prin imersie” şi pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, secţii de arşi, ATI, săli de tratament”. Dar şi pentru mesele de operaţie, podele şi pentru „dezinfecţia prin nebulizare.

„În urma articolelor despre Colectiv, GSP a primit două reţete din interiorul fabricii Hexi Pharma care arată că mai multe produse, printre care şi Suprasept, sînt diluate. Ziarul a plătit un test la laboratorul institutului de stat ICECHIM, al cărui rezultat confirmă documentele sursei din fabrică. Ambele substanţe active din Suprasept sînt diluate faţă de etichetă: prima de 10 ori şi a doua cu 30%. Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte 30 de milioane de euro fără ca autorităţile să-i controleze vreodată în laborator substanţele. Nici patronul firmei, nici directorul general şi nici ministrul sănătăţii n-au dorit să comenteze situaţia”, scrie tolo.ro.

Jurnaliștii din echipa condusă de Tolontan au dus pe 12 aprilie, la laboratorul institutului de stat ICECHIM, un litru de Suprasept produs în august 2015, cu data de expirare 2018, iar rezultatele analizelor arată că una dintre substanțele active din dezinfectant este diluată de 10 ori.

Sursa libertatea.ro

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *