SPECTACULOS – Cea mai lunga eclipsa de luna TOTALA a secolului are loc vineri noapte

SPECTACULOS – Cea mai lunga eclipsa de luna TOTALA a secolului are loc vineri noapte

Cea mai lungă eclipsă de lună totală a secolului 2000 – 2100 va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă și va fi vizibilă și din România, dacă va fi senin, informează Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București, care va fi deschis publicului în intervalul orar 21.00 – 03.00.

Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute, când Luna încă nu a răsărit, se arată pe site-ul instituției bucureștene.

Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei, intrarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România.

Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est. În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra Terrei, însă mai mult ca sigur nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar, potrivit Observatorului Astronomic, conform Mediafax.

Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începutul eclipsei, se va produce vineri, la ora 20.14, când Luna se va afla sub orizont.

Pentru București, Luna va răsări la ora 20.37.

După răsăritul Lunii, intrarea în umbră a acesteia va începe la 21.24, oră de la care se va putea vedea cum marginea stângă a satelitului va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului.

După numai o oră, Luna se va afla în totalitate în umbra Terrei, moment care se produce la ora 22.29. De atunci, tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanțe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea. Maxima eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23.22.

Totalitatea durează 103 minute, eclipsa fiind cea mai lungă din secolul 2000 – 2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute.

La ora 00.13, Luna va începe să iasă din umbră, totalitatea luând sfârșit, iar, la 01.19, satelitul va ieși complet din umbră, fiind mai deschis la culoare, probabil gălbui în partea din dreapta jos a discului.

Eclipsa se va încheia la ora 02.29, cu ieșirea Lunii din penumbra Pământului.

Eclipsa din noaptea de vineri spre sâmbătă este a doua totală din acest an. Totodată, este a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între anii 2017 și 2019.

Fenomenul va putea fi observat din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia, dar nu va fi vizibil din America de Nord și de Sud, Japonia și o parte din Rusia.

Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Pentru a observa eclipsa din noaptea de vineri spre sâmbătă nu este nevoie de un instrument astronomic, dar cei care posedă o astfel de unealtă sau un binoclu vor putea vedea fenomenul mai în detaliu.

Sub Lună se va afla planeta Marte, vizibilă ca un astru punctiform foarte strălucitor.

În timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (până la ora 22.00), Jupiter (până la miezul nopții) și Saturn (toată noaptea).

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *