SONDAJ – Partidele care ar intra in Parlament. Ce coalitii ar putea forma Guvernul

SONDAJ – Partidele care ar intra in Parlament. Ce coalitii ar putea forma Guvernul

Potrivit unei cercetări sociologice realizate de CIADO, în viitorul Parlament ar accede cinci partide, la care se adaugă reprezentanții minorităților naționale, altele decât UDMR.

Este vorba despre PSD, PNL, ALDE, USR și UDMR. Lor li se vor adăuga cei 18 reprezentanți ai minorităților naționale alta decât cea maghiară.

Cum arată structura Parlamentului în acest moment:

PSD 44,6 %

PNL 29,3 %

ALDE 6,5 %

USR 5,7 %

UDMR 5,2 %

PMP 4,9 %

PRU 2,5 %

Care este formula politică considerați că ar trebui să guverneze România în următorii 4 ani ?

PSD + ALDE – 58 %

PNL + USR – 42 %

Cercetarea CIADO România a fost realizată în perioada 6 octombrie – 30 octombrie, un sondajul de opinie în principalele județe reprezentative, pentru fiecare regiune istorică (Moldova + Dobrogea), (Transilvania + Banat), ( Muntenia + Oltenia + București). Județele participante: Iași, Neamț, Bacău, Galați, Constanța, Brașov, Cluj, Bihor, Timiș, Vâlcea, Dolj, București.

La sondaj au participat un eșantion reprezentativ de 1500 intervievați direct (4500 intervievați total ), pentru fiecare calup de regiuni, cu vârste cuprinse între 18 – 60 ani . Intenția de prezență la vot/media naționala 38 % . Interviurile au fost realizate direct cu subiecții participanți la Programul național cultural “Arta Contra Drog” . Sondajul s-a axat pe principalele 7 forțe politice . Marja de eroare 3 % .

Concluzii:

Probabilitatea ca PSD să obțină un scor sub 45 % ca urmare a redistribuirii, indiferent de ce se întâmplă în partid sau cu liderii, este aproape nulă.

PSD și ALDE câștigă voturi din partea electoratului nemulțumit de PNL, în zona tradițional de dreapta ( Banat, Transilvania) în detrimentul PNL și USR.

USR are un trend ascendent în centrele universitare, dar pierde în zona rurală și orașe mici.

PMP în pofida prezenței active a ex președintelui României, Traian Băsescu, nu reușește să convingă electoratul fapt pentru care apreciem că doar prin redistribuire poate accede în Parlament.

Problemele majore identificate în rândul populației: sărăcia, taxele, impozitele, corupția, violența crescută, creditele bancare, nesiguranța zilei de mâine.

Sursa dcnews.ro

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *