Solstițiul de vară, 21 iunie 2022, cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară, 21 iunie 2022, cea mai lungă zi din an

Astăzi, 21 iunie 2022, are loc solstițiul de vară, cea mai lungă zi din acest an. De asemenea, în această zi debutează vara astronomică, dar se și anunță venirea sărbătorii Sânzienelor. Iată ce tradiții și obiceiuri există în cea mai lungă zi din an!

  • Ce înseamnă solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an
  • Tradiții și obiceuri de sărbătoarea de Sânziene

Pe data de 21 iunie 2022, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90 de grade, iar, practic, această zi marchează solstițiul de vară și începutul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București. Ce tradiții și obiceiuri există în cea mai lungă zi din an.

Pentru toată lumea astăzi este o zi foarte importantă, asta pentru că este cea mai lungă zi din an, numită solsițiul de vară. În această zi longituinea astronomică a Soarelui ajunge la 90 de grade. Acest fenomen se produce datorită rotației Pământului în jurul Soarelui și a mișcărilor de viteză neregulată în jurul polilor. Durata zileleor și a nopților este inegală, iar din acest motiv există schimbarea anotimpurilor.

În România, solstițiul de vară, cea mai lungă zi din anul 2022, este asociat cu apropierea sărbătorii Sânzienelor, cunoscută din popor ca Drăgaica, dar și ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *