Sfantul Ion. Traditii si obiceiuri in ziua Sfantului Ioan Botezatorul

Sfantul Ion. Traditii si obiceiuri in ziua Sfantului Ioan Botezatorul

Sfântul Ion. Aproape două milioane de români, în majoritate bărbaţi, îşi vor sărbători onomastica , cu ocazia Sfântul Ion, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Potrivit tradiţiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sfântul Nicolae (6 decembrie).   

Sfântul Ion. Se zice că după Sfântul Ion se botează gerul, adică gerul începe să nu-şi mai face simţită prezenţa. Sfântul Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naşte copii sănătoşi, fără malformaţii. „Sfântul Ioan Botezătorul este prototipul vieţuitorilor din pustie, prototipul sau icoana spirituală a celor care postesc mult şi se roagă mult, a celor care se luptă cu păcatul, cu patimile, cu lucrările duhurilor rele în lume, de aceea el este mare ocrotitor al familiei, al monahilor şi al tuturor credincioşilor care se luptă în lumea aceasta să trăiască cinstit şi curat”, spune Patriarhul Daniel.

Potrivit unei superstiţii, cine nu se veseleşte în Ziua de Sfântul Ion va fi trist tot anul.

În unele zone există obiceiul „Iordănitului”. Tinerii stropesc cu aghiasma luată în ziua de Bototeaza toţi oamenii care au participat la sluja de Sfântul Ion. „Iordăniţii” trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.

În ziua de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasma nouă pentru a fi ferit de boli tot anul.

Ziua de Sfântul Ion este considerată şi „Ziua furcii”, ziua în care femeile îşi reiau treburile zilnice.

Pe rât vechi, la 7 ianuarie, se sărbătoreşte Crăciunul.                  

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *