Seceta şi măsurile privind evaluarea pagubelor

Seceta şi măsurile privind evaluarea pagubelor

La nivelul MADR exista situatia centralizata a suprafetelor calamitate potrivit declaratiilor fermierilor, suprafata calamitata fiind de 1.1 milioane de hectare.

Echipele  mixte  constituite la nivelul judetelor lucreza in continuare, inclusiv sambata si duminica, la evaluarea acestora, iar fermierii care doresc sa intoarca culturile au posiblitatea sa faca acest lucru.

Judetele cu cele mai mari suprafete calamitate sunt : Constanta 416 mii hectare, Tulcea 129 mii hectare, Ialomita 123 mii hectare, Braila 97 mii hectare, Buzau 75 mii hectare, Galati 61 mii hectare. Suprafata irigata in total la nivelul tarii este de 222 mii hectare. Se asteapta centralizarea tuturor datelor pentru a avea o situatie clara a suprafețelor calamitate.

  Videoconferinta ministrilor agriculturii

In data de  13 mai se va desfasura o videoconferinta a ministrilor agriculturii din tarile UE in cadrul careia vor fi analizate masurilor luate de catre Comisia Europeana in contextul pandemiei Covid 19 si eficienta acestora.

Temele de discutie cu reprezentantii Comisiei Europene vor fi despre  culoarele verzi pentru transportul alimentelor si furajelor, flexibilizare in utilizarea instrumentelor financiare – permiterea utilizarii a 1% din total fonduri prin scheme de ajutor forfetar( pana la 5 mii de euro pentru fermieri si 50 mii euro pentru procesatori-) majorarea avansurilor, simplificarea procedurilor, termene de plata prelungite,  reducerea numarului de controale la fata locului, modificarea programelor de dezvoltare rurala si finantarea stocarii private la produse lactate de catre Comisia Europeana.

MADR va solicita suplimentar sprijin financiar direct din FEGA pentru lapte, carne de porc si carne de pasare, intrucat fermierii au stocuri foarte mari la aceste produse.

 De asemenea, pentru sectorul vitivinicol impactat de inchiderea lantului HoReCa, MADR va solicita Comisiei Europene ca sumele disponibile pentru programul national vie-vin sa poata fi utilizate pentru a evita pierderile de podgorii.

Programul National de dezvoltare Rurala

Calendarul lansarilor sesiunilor de depunere proiecte in cadrul PNDR 2014-2020 a fost reactualizat.

Incepand din data de 11 iunie au fost deschise sesiuni de primire a proiectelor prin care se sprijină investiții pentru prevenirea și combaterea Pestei Porcine Africane în România, respectiv Măsura 5 – Refacerea potențialului de producție agricolă afectat de dezastre naturale și de evenimente catastrofale și instituirea unor măsuri de prevenire corespunzătoare,alocare de 16,70 mil euro si submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor”,alocare 15 mil euro.

APIA

 Pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare in conditii avantajoase, APIA impreuna cu Bancile Comerciale si Fondurile de Garantare au incheiat conventii astfel incat pe baza adeverintelor emise de APIA, fermierii sa aiba acces la credite cu o dobanda de 2%, iar valoarea creditului va fi de pana la 85 % din suma calculata atat din fondurile  FEGA cat si pentru fondurile  FEADR.

Adeverintele  pentru Campania 2020 vor fi eliberate incepand cu data de 15.05.2020, cu doua luni mai devreme fata de anul precedent.

Pentru Campania 2020, pana la data de 11.05.2020 a fost depus un număr de 553.767 cereri, pentru o suprafata de        4.274.059,45 ha.

Aferent Campaniei 2019, pana  in prezent au fost autorizati la plata peste 99.18% din fermieri si s-au platit 2.6 miliarde euro din FEGA, FEADR si bugetul national.

Incepand cu data de 15.05.2020 vor incepe autorizarile la plata pentru sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2019.Plafonul maxim aprobat are valoarea de 85.50 milioane euro.

Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa

Programul a fost imbunatatit si simplificat la solicitarea Asociatiei crescatorilor de rase Bazna si Mangalita. Schema de sprijin urmărește încurajarea crescătorilor de animale de reproducție din rasele Bazna și Mangalița, astfel incat aceste rase sa nu mai fie considerate cu risc de abandon, pentru cresterea efectivelor de porci din rasele Bazna și Mangalița, la nivel național. Sprijinul acordat are valoarea de 1.200 lei/cap scroafă/an trecuta in registrul genealogic dupa genotipare, cu condiția comercializării a minimum 4 purcei/cap de scroafă/an care vor trebui sa fie certificati si fiscalizati la o greutate de minimum 8 kg/cap.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *