Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici

Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici

 Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici se ține pe 9 martie. Și nu e o zi ca oricare. Pomenirea celor 40 de sfinți din Sevasta e prilej de petrecere. Și a dat naştere multor obiceiuri frumoase. Bărbaţii sunt în centrul atenţiei, căci e ziua lor şi au “dezlegare” pentru o chefuială pe cinste.

Aşa cum 8 martie este aniversată ca Ziua Femeii, data de 9 martie a intrat în tradiţia românească drept ziua bărbaţilor. Pe lângă multe alte ritualuri specific masculine, ce trebuie respectate în această zi, e neapărat necesar ca acum să se închine 40 de pahare. Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici impune asta.

De altfel, se spune că aceasta ar fi una dintre ofrandele aduse pentru a căpăta bunăvoinţa celor 40 de sfinţi ucişi la Sevasta. Alături de 40 de colaci copţi în cuptor, numiţi simbolic, în funcţie de zonele geografice, mucenici, măcinici, sfinţişori, bradoşi sau boboneţi, modelaţi în forma cifrei 8. Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici e prilej de distracție, deși e o zi tristă, de post.

Tradiţii de „Măcinici”

În primul rând, răsfățul culinar joacă rolul principal în această sărbătoare. Savoarea bucatelor trebuie udată din belșug cu cele 40 de pahare obligatorii. Însă există și alte tradiții specific. Sfinţii mucenici se mai numesc şi Moşi, căci vin imediat după cunoscutele Babe rele, care nu lasă primăvara să-şi intre în drepturi. Moşii sunt buni, dezgheaţă pământul, alungă gerul şi fac să crească iarba verde. În unele părţi ale Moldovei şi ale Munteniei, există obiceiul ca oamenii şi mai ales copiii să bată  cu maiul în pământ, ca să intre gerul şi să iasă caldura.

În Bucovina, oamenii bat câte o mătanie pentru fiecare sfânt ucis la Sevasta, pentru a dobândi mulţi ani sănătoşi. Tot în acestă zonă a ţării bărbaţii obişnuiesc să meargă pe 9 martie la pescuit. Cel ce va prinde 40 de peşti şi va reuşi să înghită unul viu, va avea noroc tot anul. De aceea se spune că e bine să se şi mănânce 40 de peştişori fierţi sau copţi pe jar. Tot acum se arde gunoiul din curte, iar tinerii sar peste foc pentru a avea parte de sănătate. În acelaşi timp se afumă şi gospodăria, cu o cârpă arsă, pentru a fi ferită de rele. 9 martie este cea mai bună zi pentru a începe aratul.

De „Măcenici” încep să se întoarcă berzele din ţările calde, la cuiburile părăsite în toamnă.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *