Sambata Mare. Obiceiuri si traditii de Inviere. Acatistul Invierii Domnului

Sambata Mare. Obiceiuri si traditii de Inviere. Acatistul Invierii Domnului

Sâmbăta Mare. Obiceiuri şi tradiţii de Înviere. Acatistul Învierii Domnului

Sambata Mare este ultima zi din Postul Pastelui si din Saptamana Patimilor, dar si ziua in care toti crediciosii asteapta Invierea lui Iisus.

In Sambata Mare se slujesc Vecernia si Sfanta Liturgie a Sfantului Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi si binecuvantarile Invierii, care amintesc de coborarea Mantuitorului la iad, adica biruinta asupra mortii.

Sambata Mare. Obiceiuri si traditii de Inviere

Inaintea slujbei de Inviere, femeile pregatesc un cos cu mancare pe care il duc la biserica spre a fi sfintit. Cosul contine: un prosop curat, o lumanare alba, oua rosii, cozonac, pasca, drob, zahar, faina, ulei, cativa catei de usturoi si o ramura de busuioc, pe care le acopera cu un stergar curat si frumos, in semn de pretuire a sarbatorii si de mandrie personala.

Inainte de miezul noptii acestei zile incepe slujba Invierii Domnului, Sarbatoarea sarbatorilor, cu Canonul Sambetei celei Mari; la inceperea Vecerniei Invierii, in biserica este intuneric deplin. La miezul noptii, preotul ia lumina de la candela de pe Sfantul Altar si o da mai departe credinciosilor, zicand de trei ori: “Veniti de primiti lumina!’. Se canta apoi ‘Invierea Ta, Hristoase Mantuitorule, ingerii o lauda in ceruri si pe noi pe pamant ne invredniceste cu inima curata sa Te marim”.

Afara, preotul citeste evanghelia Invierii de la Matei 28, 1-16, da binecuvantarea si canta pentru prima oara Troparul Invierii: “Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le”. Slujba continua cu Canonul Invierii, stihirile Invierii si ale Pastilor, apoi Sfanta Liturghie.
Se spune ca de Paste femeile trebuie sa aiba macar o camasa noua, iar barbatii macar o palarie.
In ziua de Invinere se schimba hainele cu altele noi, albe.

Ouale de Pasti apara de ghinioane, iar coaja lor, ingropata in pamant, apara vitele de deochi. Fetele nemaritate daca pastreaza cojile grabesc casatoria.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *