Rusaliile 2019. Ce nu ai voie să faci duminică și luni. Ce pățesc cei care lucrează în această zi

Rusaliile 2019. Ce nu ai voie să faci duminică și luni. Ce pățesc cei care lucrează în această zi

Este interzis să te cerți fiindcă vei fi luat din Rusalii. Există numeroase tradiții și obiceiuri pentru marea sărbătoare de Rusalii. Românii au de respectat mai multe cutume creștine, dar și o serie de superstiții crezute de mulți.

Este interzis să te cerți fiindcă vei fi luat din Rusalii.

În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.

În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.

Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

Duminica Rusaliilor face trimitere la „limbile ca de foc” care s-au pogorât peste Apostoli, acestea fiind închipuite astăzi de frunzele de nuc sau de tei, ce sunt aduse de credincioşi la biserică, pentru a fi sfinţite. După slujbă, acestea sunt luate acasă și se așază la icoane şi la uşi, pentru a-i feri pe cei ai casei de spiritele rele, dar și de fulgere și de grindină.

De asemenea, în Duminica Rusaliilor, preotul şi enoriașii din comunitate merg pe câmp şi săvârşesc sfeștania – sfinţirea mică a apei. Cu aghiazma aceea se stropesc apoi semănăturile câmpului, atât de către preot, cât şi de către fiecare credincios în parte.

Superstiții de Rusalii                                 

  • În ziua de Rusalii, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare frunze de nuc sau de tei sfințite la biserică, pentru a nu fi luați din Rusalii’ sau pociți de către Ielele neiertătoare.
  • De Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac.
  • În zilele de Rusalii nu e bine să te cerţi, fiindcă vei fi „luat din Rusalii”.
  • De Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și te pot pedepsi.
  • De Rusalii nu se intră nici în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, deoarece, conform miturilor populare, te poți întâlni cu spiritele rele.
  • Cine lucrează de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinstește și prețuiește cum se cuvine această sărbătoare extrem de importantă a creștinătății.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *