Romania interbelica si Romania de astazi – ce a ramas, ce s-a schimbat

Romania interbelica si Romania de astazi – ce a ramas, ce s-a schimbat

Referitor la asemănările dintre România interbelică şi cea de azi, Cristian Troncotă professor la Academia Naţioanală de informaţii a arătat că ”parlamentarismul vorbăreţ şi găunos din interbelic e prezent şi în zilele noastre. Pe de altă parte, vorbim astăzi de securitate globală şi politicienii nu sunt în stare să facă o lege a securităţii naţionale”. ”Este greu să faci o paralelă. În ziua de azi avem intelectuali de mare valoare cum am avut şi atunci, dar nu ştim să-i punem în valoare. Mai mult, ne-am rafinat în a le pune piedici”, susţine istoricul.

Adrian Majuru directorul Muzeului de Istorie Bucureşti a subliniat că ”deşi azi e pace şi frontierele nu ne sunt puse în discuţie deocamdată, România este în implozie”. În opinia sa, singura soluţie este reprofesionalizarea individuală în funcţie de evoluţiile cadrului social. Istoricul atenţionează pe de altă parte că ”o ţară se poate pierde şi prin neimplicare, nu doar prin colonizare şi război”.

Florin Mueller istoric a pledat şi el pentru importanţa găsirii de soluţii individuale şi pentru ca cetăţenii să nu aştepte prea mult de la factorul politic. Istoricul a arătat că omul politic a fost întotdeauna obligat să-şi regenereze legitimitatea şi ”să se justifice prin politica vorbelor”. Istoricul a mai arătat că, la fel ca şi astăzi, ”clasa politică interbelică se rupe de propria profesiune şi se uită cu dispreţ la aceasta, asumându-şi funcţia, nu profesiunea”.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *