Romania impune restrictii in comertul cu produse lactate provenite din Bulgaria

Romania impune restrictii in comertul cu produse lactate provenite din Bulgaria

 Din cauza evoluției dermatozei nodulare contagioase a bovinelor, România impune restricții în comerțul cu lapte și produse lactate provenite din Bulgaria. Anunțul a fost făcut de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), vineri, 24 iunie. Printre produsele interzise se află colostru, lapte nepasteurizat și produse lactate nepasteurizate (cașcaval din lapte nepasteurizat, brânză proaspătă, parmezan, anumite tipuri de iaurt, anumite tipuri de produse tradiționale) obținute de la bovinele din Bulgaria.
„În data de 14 iunie 2016 a fost adoptată de către Comisia Europeană, în cadrul Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje, secțiunea Igienă, Decizia privind aprobarea programului de vaccinare de urgență împotriva dermatozei nodulare a bovinelor (DNCB) pe întreg teritoriul Bulgariei. Conform acesteia, zona de restricție menționată în Decizia 2016/645 de punere în aplicare a Comisiei Europene din 22 aprilie 2016, privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria, s-a extins la tot teritoriul Bulgariei, acesta fiind considerat în totalitate zonă de restricție”, se arată într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, în Codul Terestru al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) este stipulat faptul că o țară este considerată infectată cu virusul DNCB în urma confirmării unui focar în teritoriu sau ca urmare a utilizării vaccinării împotriva virusului dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (DNCB).

„Ținând cont de cele menționate anterior și în concordanță cu Decizia de punere în aplicare 2016/645/CE a Comisiei Europene din 22 aprilie 2016 privind anumite măsuri de protecție împotriva DNCB din Bulgaria este interzisă introducerea pe piață, în afara zonei de restricții (teritoriul Bulgariei) și expedierea în alte state membre și țări terțe, a următoarelor produse obținute de la bovine: colostru, lapte nepasteurizat și produse lactate nepasteurizate”, se mai arată în comunicat.

sursa libertatea.ro

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *