Romania, cea mai mare crestere economica din UE. Politicienii jubileaza, specialistii sunt retinuti

Romania, cea mai mare crestere economica din UE. Politicienii jubileaza, specialistii sunt retinuti

România a înregistrat o creștere economică de 5,7% în primul trimestru al acestui an, conform Institutului național de Statistică (INS), aceasta fiind cea mai mare creștere economică din UE. Guvernul a transmis că această creștere indică o evoluție care depășește așteptările analiștilor și ale organismelor internaționale FMI, BM, CE, este o confirmare a măsurilor economice luate de Executiv.

Unii specialiști privesc cu scepticism creșterea economică

Această creş­tere economică este privită cu scep­ticism de către unii specialiști în economie, care con­sideră că nu este o creştere eco­no­mică suste­nabilă şi că nu re­pre­zintă o creş­te­re a cali­tăţii eco­nomiei româneşti, notează zf.ro.

„Este o creştere economică pe care cu greu ne-o putem explica, nu contest cifra, însă este o explicaţie greu de dat. Această creştere eco­no­mică este bazată pe elemente care nu sunt sus­tenabile, adică este bazată pe consum şi pe ve­ni­turile suplimentare din pia­ţă. Nu este un mo­tor de creşte­re eco­nomică, nu s-a schimbat ni­mic cali­tativ în structura economiei Româ­­ni­ei. De asemenea, dacă se vor creşte salariile, atunci sumele de bani aruncate în piaţă vor creşte mai mult importanţa consumului. Să nu uităm că această creştere economică s-a înre­gis­trat în con­di­ţiile în care avem un deficit de cont, deci trebuie să avem mare grijă la de­balan­sarea ra­por­turi­lor dintre ex­por­turi şi im­­porturi, dar şi la raportul com­pe­ti­ti­vită­ţii Ro­mâ­niei cu cele­lal­te ţări din Uniu­nea Euro­pea­­nă“, a ex­pli­cat profe­so­rul universitar Mircea Coşea.

Și oficialii Piraeus Bank sunt de părere că această creştere economică este bazată pe consumul privat, amintind că surplu­sul din sectorul serviciilor a fost dublu în primele luni ale anului 2017 faţă de cel din luna martie 2016.

„Economia României a crescut în primele trei luni ale anului cu 5,6% faţă de trimestrul I al anului trecut. Contribuţia fiecă­rui sector în parte va fi făcută publică în 7 iunie; totuşi, credem că şansele de a ne înşela sunt reduse dacă susţinem că motorul creşterii a rămas consumul privat, această opinie fiind susţinută şi de datele privind balanţa de plăţi publicate ieri de BNR.

Surplusul înregistrat în sectorul serviciilor s-a triplat aproape de la o lună la alta fiind dublu faţă de cel din martie 2016 la 1,28 miliarde euro fiind totuşi depăşit de deficitul din comerţul cu bunuri de 1,52 miliarde euro. Deficitul de cont curent cumulat pe ultimele douăsprezece luni s-a lărgit cu 8,02% faţă de februarie şi cu 46,6% faţă de cel din luna corespunzătoare a anului trecut la 4,08 miliarde lei“, au spus repre­zentanţii Piraeus Bank.

Economistul Dragoș Cabat: „Este foarte ciudat”

Economistul Dragoș Cabat nu își poate explica această creștere economică a României.

„E foarte ciudat, nu ştiu de unde vine. Pot să mă gândesc că vine din constructii unde segmentul rezidenţial merge bine, din consum, după creşterea salariilor la stat, dar şi aici salariile au crescut recent şi nu văd cum ar fi putut influenţa atât de puternic creşterea economică. TVA a mai scăzut cu un punct, e adevărat, dar insuficient să modifice puternic PIB-ul pe partea de utilizare. Este foarte ciudat”, comentează Dragoş Cabat, conform Ziarului Financiar.

Economistul-șef al Raiffeisen Bank: Creșterea nu se va menţine dacă nu este sprijinită de investiţii

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spune despre creşterea economică record că se datorează consumului şi că nu se va menţine dacă nu este sprijinită de investiţii.

„Cifrele sunt mult peste aşteptări. Nu am altă explicaţie decât evoluţia consumului. Pe zona de investiţii suntem la un nivel foarte jos – în zona investiţiilor publice am fost în 2016 la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani şi nu există semnale că vom schimba ceva în acest an. Or, o creştere economică fără investiţii nu poate ţine multă vreme”, spune Ionuţ Dumitru.

Consilierului lui Mugur Isărescu i-a îndemnat la reținere pe cei care salută creșterea economică

Adrian Vasilescu, consilierului lui Mugur Isărescu, a îndemnat la reținere pe cei care salută creșterea economică de 5,7% din PIB.

„E o menţinere de viteză, pentru că în 2015 a început clar să se evidenţieze ieşirea din ritm în sus a României în contextul european, în 2015 am fost a şasea ţară din UE ca viteză de creştere, în 2016 deja am devenit prima ţară şi iată că acum văd că menţinem viteza. Dar nu putem să sărim în sus de bucurie că avem viteza asta mare, atâta vreme cât nu se produc schimbări de locuri la sfârşitul clasamentului. Noi rămânem în continuare în clasamentul adevărului, acela al PIB-ului pe locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare, pe penultimul loc, în urma noastră fiind doar Bulgaria”, a declarat Adrian vasilescu, într-o intervenție la RFI.

Adrian Vasilescu precizează că „în primul rând, este o creştere economică cantitativă, nu neapărat şi calitativă, pentru că încă nu am reuşit să avem un surplus de tehnologie în România, care să schimbe calitatea produselor. Practic, în raportul capital-muncă, raport foarte important atunci când vorbim despre economia unei ţări sau despre dezvoltarea unei ţări, în raportul capital-muncă vedem că partea de capital fix are o contribuţie încă nesatisfăcătoare la creşterea PIB-ului. În schimb, consumul este foarte important în România, consumul creşte şi participarea la PIB a consumului este relevantă”.

Cifrele arată bine pe hârtie pentru România

In trimestrul I 2017, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,7%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016 Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,6%.

În 2016, economia României a crescut cu 4,8%, cea mai ridicată cifră de după 2008. În 2015, economia a crescut cu 3,9%, iar pentru anul 2017, guvernul mizează pe o creştere economică de 5,2%.

Deși instituţiile internaţionale estimează un ritm cuprins între 4% şi 4,5%, PIB-ul României a urcat cu 5,6% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2016, după un avans de 5% în trimestrul IV din 2016, de 4,5% în trimestrul III şi de 5,7% în al doilea trimestru al anului trecut.

Trimestrul I din 2017 a fost al şaptelea trimestru la rând de creştere economică, arată seriile INS.

Sursa libertatea.ro

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *