România are o producție de grâu de 7 ori mai mare decât pe vremea cand era numită ”grânarul Europei”

România are o producție de grâu de 7 ori mai mare decât pe vremea cand era numită ”grânarul Europei”

România are acum o producție de grâu de șapte ori mai mare decât în vremea când era supranumită ”grânarul Europei”. Producția estimată pentru anul 2021 depășește 4,75 tone/ hectar.

În anul 1938, după o secetă aprigă ce a acoperit întreaga Europa , producția medie de grâu a scăzut până la 300-400 de kilograme de grâu/ hectar. România producea atunci 700 de kilograme de grâu la hectar. 

În urma mai multor decizii la nivel guvernamental, România a ajuns să exporte surplusul producției de grâu, provocând astfel o criză care s-a resimțit imediat la nivel național, prin lipsa pâinii.

În anul 2021 producția estimată de grâu ajunge până la 4,75 tone/ hectar. Anul acesta, se anticipează ca producția la nivel național ar ajunge până la 10, 3 milioane de tone de grâu, conform Adevărul.

”Preţul grâului pentru recolta nouă a rămas ridicat în perioada februarie – mai 2021, indicaţiile noastre ferme au fost de vânzare a maxim 40% din potenţialul de recoltare.

Am înregistrat vârfuri de preţuri pentru recolta nouă pe o plajă între 212-216 euro pentru tona de grâu livrată în portul Constanţa”, declară Cezar Gheorghe, pentru Adevărul.

În 2018, respectiv 2019, în lunile iunie-iulie, preţul grâului era situat pe o plajă între 160-165 euro/tonă în portul Constanţa, cu mici variaţii.

„Ne aflăm deci într-un sezon foarte bun, bogat din punct de vedere al recoltelor. Însă trebuie totul apreciat şi estimat cu foarte mare atenţie, pentru a putea beneficia de context şi potenţial atunci când acesta se iveşte. România în 2021 este diametral opusă faţă de 2020”, conchide specialistul, conform Adevărul.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *