Război deschis între directorul ADI-Giurgiu, Florian Velicu şi primarului municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu. Aşteptăm cu nerăbdare contraofensiva primarului …

Război deschis între  directorul ADI-Giurgiu, Florian Velicu şi primarului municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu. Aşteptăm cu nerăbdare contraofensiva primarului …

Parcă e un făcut, iarna se strică congelatorul înainte de Crăciun, ca şi cum ar mai conta de când cu pesta porcină, iar vara se strică aerul condiţionat. Adevărul e că la omul sărac nici boii nu-i trag. Azi, marţi,13 august, zi cu ghinion, mi s-a stricat pe lângă maşina de spălat şi aerul condiţionat! Asta e! Ceasul rău, pisica neagră. Telefonale prietenilor mei, din cauza caniculei probabil, s-au defectat şi nu pot răspunde apelului meu disperat. Afară e un aer încins, de nerespirat, iar în casă, din cauza căldurii simt cum mi se deschid porii şi mă transform într-un burete îmbibat cu apă.

Dar cu toate aceste neajunsuri nu am cum să nu vă informez despre conferinţa de presă  a PNL-ului local la care a participat după o lungă absenţă  Dumitru Beianu, alături de care au fost prezenţi consilierul judeţean şi directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Florian Velicu, liderul de grup al consilierilor locali PNL  George Ţigănilă, consilierul local Mihai Matei, consilierul local Alina Meclea şi consilierul local Adrian Anghelescu. După cum probabil  ştiţi PNL-ul giurgiuvean nu a mai ţinut o conferinţă de presă de aproape 6 luni. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.

În data de 30 iunie directorul ADI Florian Velicu emite un comunicat de presă prin care acuză consilierii locali din Giurgiu de complicitate cu primarul Barbu, pentru că spune dumnealui în comunicat blocheză proiectul regional de apă şi canal. Pentru a vă edifica vă prezentăm câteva puncte din comunicatul de presă apărut sub titlul

Consiliul Local Giurgiu blocheaza Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judetul Giurgiu in perioada 2014 — 2020”

“Pentru ca acest proiect sa indeplineasca cerintele ghidului de finantare, o serie de conditii prevazute si in legislatia nationala din domeniu trebuiesc indeplinite de catre partile implicate in proiect: ADI ”Sanatate Asigurata prin Apa Curata”, SC Apa Service SA si UAT-urile membre ale Asociatiei.

Acest aranjament institutional format din cei de mai sus, trebuie sa functioneze conform prevederilor legale din Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice, care precizeaza la art. 28 alin 2′ ca ”a)unitătile administrativ-teritoriale membre ale unei asociatii de dezvoltare intercomunitară având ca scop serviciile de utilități publice, in calitate de acționari/asociați ai operatorului regional„ prin intermediul asociatiei, sau, dupa caz, unitatea administrativ-teritoriala, in calitate de acționar/asociat unic al operatorului, prin intermediul adunarii generale a acționarilor și al consiliului de administrație, exercită un control direct si o influență dominantă asupra deciziilor strategice şi/sau semnificative ale operatorului regional/operatorului în legătură cu serviciul furnizat/prestat, similar celui pe care îl exercită asupra structurilor proprii in cazul gestiunii directe.”

Şi ca un adevărat cunoscător al administraţiei publice şi a legislaţiei în domeniu vine cu următoarea completare:

“Deoarece in Romania legislatia este alambicata si confuza, pentru ca acest articol de lege sa produca si efecte trebuie ca UAT-urile membre ale Asociatiei sa acorde un mandat special in acest sens, prevedere regasita la art. 10 alin 5 din aceeasi lege: ”exercitarea atributiilor, drepturilor si obligațiilor prevazute la art. 8 alin. (3) lit. a), d’), d2), i) -k), art. 9 alin. (2) lit. g), art. 27, art. 29 alin. (2) şi art. 30 alin. (5) este conditionată de primirea in prealabil a unui mandat special din partea autorităților deliberative ale unităților administrativ-teritoriale membre ale asociației.”’

In conditiile in care un astfel de mandat special nu era acordat, ADI ”Sanatate Asigurata prin Apa Curata”, solicita tuturor ( nota red. spunem noi imperativ ) UAT-urilor membre, inclusiv Consiliului Local Giurgiu, acordarea acestuia, pentru a putea remedia aceasta problema de a carei rezolvare depinde aprobarea proiectului de apa si apa uzata de la nivelul judetului Giurgiu.”

Exact acelaşi lucru, aproape la virgule, a fost prezentat şi în conferinţa de presă. Ca şi noutate în cadrul conferinţei de presă s-a încercat splălarea imaginii consilierilor locali ai PNL care în şedinţa de consiliu local al municipiului Giurgiu din luna iulie au votat împotriva solicitărilor ADI. Motivaţia domniilor lor a fost aceea că au votat în necunoştinţă de cauză întrucât nu le-au fost puse la dispoziţie în totalitate elementele legale, fiind induşi în eroare. Drept pentru care consilierii locali PNL doresc să fie repusă pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe de consiliu solicitarea ADI-ului.

Cireaşa de pe tort îi aprţine lui Florian Velicu care reclamă faptul că primarul Barbu nu este de acord cu solicitarea sa deoarece există un conflict de interese realizat prin numirea  finei şi a naşului în funcţii importante în administraţia operatorului regional de apă şi canal.

Ultimul, dar nu cel din urmă, a vorbit şi liderul consilierilor locali ai PNL George Ţigănilă care a spus că nu vrea ca primăria să ajungă în groapă. Subscriu. Nici eu nu vreau ca primăria să ajungă în groapă.

Sper ca la o viitoare conferinţă de presă domnul Velicu să ne facă şi pe noi, muritorii de rând, care nu ne prea pricepem la tainele legislaţiei alambicate să înţelegem cu ce ne deranjează, ce necazuri ne crează nouă, cetăţenilor acestui oraş şi judeţ dacă acest proiect măreţ care aduce 106 sau 150 de mii de euro  prin fonduri europene pentru realizarea unor reţele de apă şi canal în satele şi comunele din judeţului Giurgiu  sunt gestionaţi sau administraţi, cum vreţi să-i spuneţi, de o entitate sau alta.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *