Raport incendiar al Curtii de Conturi a SUA: Patriot nu face fata provocarilor contemporane

Raport incendiar al Curtii de Conturi a SUA: Patriot nu face fata provocarilor contemporane

România este pe cale să dea peste 4 miliarde de dolari pentru a achiziționa de la americani sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot, rachete care însă nu sunt în cea mai bună stare de funcționare, fapt recunoscut chiar de către oficialii americani.

După cum reiese din raportul GAO (US Government Accountability Office) – Curtea de Conturi a SUA, din august 2016, sistemul Patriot are nevoie urgentă de îmbunătățiri pentru a face față noilor amenințări și pentru a fi competitivi.

Cu alte cuvinte, americanii recunosc că Patriot, în actuala formă, este depășit și are nevoie de un upgrade.

De acest lucru s-au prins și polonezii care amenință să anuleze negocierile din programul Wisla Patriot din cauză că americanii vor să le vândă sistemul învechit, cu radar de 120 de grade, și nu de 360, iar sistemul modernizat va fi disponibil abia peste 5 ani.

În raportul guvernamentalilor americani se arată că pentru Lansatorul Patriot este nevoie de un vehicul de 17 metri lungime, care cântărește singur, fără rachete, 30 de tone, iar România se pare că nu dispune de așa ceva.

În plus, unitățile Patriot necesită foarte mult timp de a trece pe poziția de luptă, fapt ce duce la imposibilitatea apărării trupelor aflate în mișcare.

Mai mult, este nevoie de 576 de oameni pentru a pune în funcțiune lansatorul ADA cu 56 de rachete. Din cauza eficienței scăzute este nevoie să fie trase două rachete per țintă, iar un batalion ADA poate distruge doar 28 de ținte, după care este nevoie de o reîncărcare a lansatoarelor.

O altă hibă ar fi, potrivit raportului, pregătirea necorespunzătoare a soldaților care operează cu Sistemul Patriot.

Astfel, conform programului FY15, militarii nu sunt instruiți să facă față misiunilor contemporane.

Specialiștii din SUA spun că armata americană va înlocui Patriot cu IAMD, un sistem mult mai performant, dar clienții străini vor fi întotdeauna la ”mâna americanilor” întrucât sistemul este operabil doar de aceștia.

Noua structură a rachetelor antiaierene și antibalistice va încorpora noi radare numite senzor LTAMD, care vor fi gata în 2028, acestea având scopul de a corecta actualele radare ale Sistemului Patriot, care are deficiențe serioase. Vor avea un nou sistem de Comandă și Control numit ICBS, care este în curs de dezvoltare la compania Northrop. Din vechiul sistem vor păstrate doar lansatoarele și rachetele.

Stiripesurse.ro

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *