Puscariabilul Sebastian Ghita vrea sa duca Romania in perioada interbelica

Puscariabilul Sebastian Ghita vrea sa duca Romania in perioada interbelica

Subiectivismul în perioada interbelică a avut un rol decisiv în schimbarea guvernelor. În anul 1928 “Banditismele”  şi “ teroarea electorală” aveau să fie subiectele pincipale ale ziarelor.

Iată ce scria ziarul Viitorul din 7 şi 8 decembrie 1928 despre alegerile organizate de guvernul ţărănist:

”În timpul campaniei electorale s-a înregistrat un fenomen interesant:sătenii, convinși că, în sfârșit, aveau guvernul lor, național-țărănesc, condus de Iuliu Maniu, nu au acceptat ca în localitățile lor să facă propagandă partidele din opoziție. La marginea satelor se constituiseră grupuri de țărani înarmați cu ciomege, sape și coase, care interziceau pur și simplu reprezentanților opoziției să intre în localități. Constantin Argetoianu scria că nu a putut intra în niciun sat din județul Vlașca, deoarece la marginea localității «ne primeau oamenii cu huiduieli, iar partizanii d-lui Mihalache cu ciomegile ridicate», strigând «Trăiască Maniu!», «Trăiască Mihalache!», «Jos Brătianu!»”

În campania electorală, P.N.Ț a folosit importante fonduri din bugetul de stat, ceea ce a atras importante critici din partea opoziției. În aceste condiții, rezultatul alegerilor nu a fost o surpriză pentru nimeni.

Alegerile organizate de guvernul țărănist din decembrie 1928 se vor desfășura într-o atmosferă aparte.

Guvernul Maniu va introduce noi taxe și impozite, va contracta mari împrumuturi financiare de pe piețele externe la dobânzi mari și va desființa sindicatele unitare. Mai grave au fost însă confruntările din august 1931 de la Lupeni dintre mineri și armată. Au murit împușcați atunci 22 de muncitori, iar alți 58 au fost răniți.

Am făcut această retrospectivă pentru a trage un semnal de alarmă în atenţia autorităţilor statului vis-à-vis de declaraţia acestui scelerat puşcăriabil, pe numele său Sebastian Ghiţă, autorităţi care trebuie să ia măsuri urgente împortiva acestui om mic, dar devenit mare prin puterea  relaţiilor realizate cu ajutorul banilor  obţinuţi, după cum relatează presa, prin furt. Acest individ certat cu legea, care culmea ipocriziei îşi doreşte să ajungă europarlamentar pe lista unui partid despre a cărui orientare politică nu-mi doresc să vorbesc acum,  într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune pe care-l patronează spune că: “ Îi va trimite pe membrii PRU “să le dea o mamă de bătaie manifestanţilor” continuând “Dacă poliţia nu-i trimite acasă, o să-i trimitem noi”.

Această declaraţie dată de un individ fugit din ţară de teama justiţiei,  coroborată cu ce se întâmplă în România zilelor noastre,  mă îndreptăţeşte să cred că oamenii  care nu împărtăşesc ideile actualei guvernări sau nu sunt de acord cu comenzile date de un puşcăriabil riscăm  să ni se facă semn cu creta pe spate, iar hoardele de derbedei angajate de Sebastian Ghiţă să ne dea o mamă de bataie soră cu moartea.

Acum mă gândesc şi la agitatorii din 10 august. Nu cumva şi aceştia au fost angajaţi de Sebastian Ghiţă  ? Nu ştiu, mă-ntreb şi eu ? Şi cred că ar trebui să se întrebe şi autorităţile statului. Pentru că sigur acei derbedei nu au fost angajaţi de mamele cu copii în braţe care participau în mod paşnic la manifestaţie.

Oare aceasta este România pe care ne-am dorit-o după revoluţie ? Oare singurul “câştig” al tinerilor morţi în timpul revoluţiei a fost şi este schimbarea unui regim opresiv cu un alt regim opresiv? Râdeam de polimerii Elenei Ceauşescu, râdeam cu lacrimi de cizmarul ajuns preşedintele statului, râdeam de ţărănoii “şcoliţi” la Ştefan Gheorghiu care ajunseseră ministri doar pentru că-l pupau în părţile moi pe mult iubitul cârmaci. Şi acum vă întreb: Care este diferenţa dintre atunci şi acum ? Singura deosebire, după părerea mea, este că acum ne putem duce slugi prin ţări străine. Şi mai este o diferenţă: Acum este mai rău ca atunci.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *