Proiect RAR: Soferii cu masini mai vechi de 12 ani vor efectua ITP in fiecare an

Proiect RAR: Soferii cu masini mai vechi de 12 ani vor efectua ITP in fiecare an

Șoferii cu mașini mai vechi de 12 ani vor efectua ITP în fiecare an. Începând de anul viitor, regulile s-ar putea schimba pentru șoferii cu mașini mai vechi de 12 ani, care ar putea fi obligați să efectueze Inspecția Tehnică Periodică în fiecare an, și nu la doi ani, cum se întâmplă în prezent.

Un proiect în acest sens a fost elaborat de Registrul Auto Român (RAR), după realizarea mai multor studii, și va fi înaintat Guvernului, după cum a declarat Claudiu Mija, inginer în cadrul RAR, pentru Europa FM.

”Registrul Auto Român intenţionează să propună, ca o măsură de majorare a siguranţei rutiere, în actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cât este în prezent la un an. Instituția noastră a fost și este foarte atentă la evoluția parcului auto activ din țara noastră, din ultimii: vârsta medie se situează pe un trend crescător încă din anul 2009 – când era de 8,63 ani ajungând anul trecut la valoare de 12,06 ani”, a spus, la Europa FM, ing. Claudiu Miju.

Cel mai probabil, proiectul va fi trimis Ministerului Transporturilor, care va propune ca această nouă lege să se aplice de la 1 ianuarie 2018.

”Urmează, evident, să fie o propunere legislativă care va intra pe circuitul normal de avizare-aprobare și așa mai departe. Va fi depus un proiect de modificare a Ordonanței 81 din 2000 – care se referă la certificarea stării tehnice a vehiculelor”, a adăugat Claudiu Miju.

După ce modificarea va intra în vigoare, ITP-urile vechi rămân valbile până la data înscrisă pe document.

 

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *