PROGRAMUL BIBLIOTECII „Reziliența prin cultură. Dialoguri și repere”: O BIBLIOTECĂ-I VIAȚA!

PROGRAMUL BIBLIOTECII „Reziliența prin cultură. Dialoguri și repere”: O BIBLIOTECĂ-I VIAȚA!

În parteneriat cu revista „Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și Școala Gimnazială de Artă „Victor Karpis” din Giurgiu, Ziua Sf. Mare Mc. Dimitrie – 26 octombrie, s-a transformat dintr-o zi de toamnă cu soare întârziat și plină de emoții într-o reală manifestare culturală, pornind de la o caldă evocare a personalității compozitorului de obârșie giurgiuveană Dumitru Lupu, născut la 25 mai 1952 la Giurgiu, decedat la 2 iulie 2017 la Constanţa, autorul şi interpretul Imnului bibliotecii județene – O BIBLIOTECĂ-I VIAȚA!

Au venit la Giurgiu Ileana Şipoteanu însoţită de Dumitrana-Teodora, minunata fiică a sa şi a lui Dumitru Lupu. În sală ne-am bucurat să constatăm prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu Dumitru Beianu, a primarului Adrian Anghelescu, a viceprimarilor Marian Damian şi Ionel Muscalu, a directoarei Petra Ochişor de la Direcţia Agricolă, a cadrelor didactice din istoria şi din prezentul Şcolii „Victor Karpis”, a celor mai importanţi reprezentanţi din mass-media giurgiuveană. Octavian Ursulescu, marele prieten al bibliotecii şi moderator al evenimentului, a fost însoțit de îndrăgiții Camelia Florescu (scriitoare, redactor la postul de radio PRO DIASPORA, interpretă de muzică ușoară și romanțe şi femeie de afaceri) și Bela Andrași (compozitor, interpret şi chitarist în vogă, membru al formaţiei rock “Color” din Lupeni), laureați ai Festivalului „Crizantema de Aur”, precum și de minunatul Doru Chiriacescu – colaborator al revistei „Actualitatea Muzicală”. Au fost prezenţi: Mariana Iliescu, fost director al Școlii „Victor Karpis”, directorii Șerban Crăciunescu de la Direcția Județeană de Cultură și Cristina Tudorie de la Școala Gimnazială de Artă „Victor Karpis” din Giurgiu, scriitorii Emil Talianu şi Marius Radu Eremia, Virgil Pețanca, dirijor, fondator și manager al Orchestrei Simfonice „Valahia”, directorul Centrului Cultural „Ion Vinea” Giurgiu și Carmen Pețanca, manager la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Giurgiu, alături de un numeros public meloman.

Au fost două momentele zilei:

La Şcoala Gimnazială de Artă „Victor Karpis” din Giurgiu:

S-a atribuit numelui marelui compozitor Dumitru Lupu unei săli din cadrul Școlii Gimnaziale – instituţia giurgiuveană cea mai în măsură să îi perpetueze memoria.

Corul Şcolii Gimnaziale de Artă „Victor Karpis” din Giurgiu a interpretat magistral creații muzicale ale lui Dumitru Lupu, iar actriţa, profesoara şi reputata interpretă de muzică ușoară Ileana Șipoteanu, care i-a fost soție lui Dumitru Lupu, a electrizat publicul giurgiuvean interpretând celebre piese din creația lui Dumitru Lupu.

La Biblioteca Judeţeană din Giurgiu, în str. Ştefan cel Mare nr. 14:

Bibliotecarii și toți acești oaspeți importanți – începând cu preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu şi jurnalistul Octavian Ursulescu, Ileana Şipoteanu şi Dumitrana, Camelia Florescu şi Bela Andraşi, şi oameni de cultură giurgiuveni au pus mâna pe cazmale şi pe lopeţi şi au plantat un stejar la bibliotecă, ca mijloc de a conecta la principii și valori distinsul public și cititorii giurgiuveni: ce înseamnă recunoștința, prietenia, demnitatea, fidelitatea, dragostea pentru cultură. Căci acest eveniment cultural devine o moştenire care ne obligă şi constituie un act de normalitate pentru viața culturală a județului GIURGIU!

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *