PROFEȚIILE se confirmă: Câmpul magnetic al Pământului e TOT MAI SLAB!

PROFEȚIILE se confirmă: Câmpul magnetic al Pământului e TOT MAI SLAB!

Oamenii de ştiinţă de la University of Rochester, New York, trag semnalul de alarmă cu privire la slăbirea tot mai accentuată a câmpului magnetic planetar, informează luni Live Science, citat de DC News.

Câmpul magnetic se extinde în spaţiu din polii planetei, învăluind Pământul într-o mantie protectoare împotriva fluxurilor de particule ionizate provenite de la Soare şi oferind o constantă necesară navigaţiei, după ce a contribuit major la apariţia condiţiilor necesare dezvoltării vieţii pe această planetă.

Ce s-ar întâmpla dacă acest câmp magnetic ar dispărea peste noapte? Un volum mare de particule solare încărcate electric ar bombarda instant suprafaţa planetei, „prăjind” liniile de înaltă tensiune şi expunând toate vieţuitoarele de pe Pământ la radiaţii ultraviolete.

Altfel spus, dispariţia câmpului magnetic ar fi o catastrofă cu consecinţe grave, incompatibile cu viaţa pe termen lung, însă nu ar fi un scenariu apocaliptic cu consecinţe imediate.

Geofizicienii au constat că de mai bine de un secol câmpul magnetic al Pământului slăbeşte în intensitate. În prezent sunt câteva regiuni în care acest scut protector este deosebit de fragil, aşa cum ar fi Anomalia Atlanticului de Sud (din emisfera australă), anomalie ce perturbă activitatea sateliţilor aflaţi pe orbite joase. Oamenii de știință dau asigurări că acest scut protector nu va dispărea peste noapte, cel puţin nu pentru următoarele câteva miliarde de ani.

Câmpul magnetic al Pământului îşi are originea în „dinamul” din centrul Pământului, în nucleul acestei planete compus în cea mai mare parte din fier şi nichel. Stratul exterior al nucleului este compus din metale topite şi este alimentat de procesul de convecţie al căldurii eliberate pe măsură ce nucleul interior, solid, se măreşte prin solidificarea treptată a straturilor superioare, conform lui John Tarduno, geofizician la University of Rochester. Potrivit oamenilor de ştiinţă, nucleul interior solid al Pământului creşte în diametru cu aproximativ 1 milimetru pe an.

Acest dinam din centrul planetei funcţionează de miliarde de ani. John Tarduno şi echipa sa au descoperit dovezi ale existenţei câmpului magnetic al planetei în minerale de zirconiu vechi de 4,2 miliarde de ani. Nu este foarte clar cum a pornit acest dinam. Ipoteza cea mai vehiculată este cea a impactului dintre Pământ şi o altă protoplanetă, eveniment ce a dus şi la formarea Lunii – satelitul care are de asemenea un rol major în apariţia şi evoluţia vieţii pe Pământ, asigurând stabilitatea axului orbital al planetei, succesiunea anotimpurilor şi ciclurile mareice, printre altele.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *