Profesorul de acordeon Valentin Margean i-a oferit posibilitatea unui nevazator sa vada lumina muzicii

Profesorul de acordeon Valentin Margean i-a oferit posibilitatea unui nevazator sa vada lumina muzicii

În cadru Centrului Județean pentru Conservarea și  Promovarea Culturii Tradiționale Giurgiu funcționează Școală Populară de Artă, Valentin Mărgean  este profesor la clasa de acordeon și orgă. Pe Valentin îl cunosc încă de când era elev de liceu. Doamna Mărgean, mama lui Valentin, nu prea era de acord cu pasiunea fiului ei, deoarece spunea că acordeonul este un instrument destul de greu, care-i poate deforma coloana vertebrală. Altfel spus dragostea de mamă nu se dezminte. Acest lucru însă nu l-a împiedicat pe Valentin să-și continue pasiunea pentru acordeon, dragostea lui nemărginită pentru muzică. A absolvit cursurile unei școli superioare unde a studiat instrumentul muzical  acordeon și pedagogia muzicală.

Prima dată când l-am întâlnit după mai mulți ani,  cu ocazia lansării unei cărți, la Biblioteca Județeană I.A. Basarabescu , Valentin a fost prezent alături de un elev de-al său,  Eduard Pascu, nevăzător care a interpretat în mod magistral cunoscuta melodie „Oci Ciornie”. Am rămas profund impresionat de acest moment artistic desăvârșit și totodată am remarcat măiestria profesorului  care a reușit să-i lumineze viața acelui băiat căruia i-a pus acordeonul în brațe, dăruindu-i în acest fel cea mai frumoasă lumină din lume, lumina muzicii.

Acum, la cei 33 de ani ai săi,  Valentin Mărgean în cei 8 ani de când activează ca profesor în cadrul Școlii Populare de Artă Giurgiu se poate mândri cu rezultatele obținute de elevii săi la concursurile naționale unde a obținut numeroase premii și trofee. Dintre foștii și actualii săi  elevii, care au reușit să obțină cele mai multe premii anul trecut i-a nominalizat pe Robert Șalvarin, Cătălin Meclea, Iulian Tătaru, Marius Șalvarin și alții. Anul acesta, pe 10 decembrie va participa alături de patru elevi de-ai săi la un concurs care se va desfășura la Grand Arena București. Sunt convins că elevii profesorului Valentin Mărgean se vor întoarce premiați.

I.C.MANDU

 

.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *