Politia in alerta la alegerile de duminica! Nu risca sa fraudezi votul!

Politia in alerta la alegerile de duminica! Nu risca sa fraudezi votul!

Duminică, peste 18 milioane de români sunt chemați la vot pentru a-și alege primarii și consilierii locali și județeni. Alegerile din 5 iunie au o particularitate întrucât este pentru prima dată când în România se încearcă eliminarea oricărei fraude la vot. Concret, alegatorii care vor incerca să voteze de două ori vor fi vizitați de Poliție în câteva minute. Asta datorită unei aplicații informatice pentru depistarea tentativelor de fraudă electorală.

”La alegerile din 5 iunie, în fiecare dintre cele 18.616 secţii de votare din ţară, va exista câte o tabletă ce va scana actele de identitate ale alegătorilor, astfel încât vor fi depistate pe loc cazurile în care un cetăţean încearcă să voteze ilegal.Fiecare alegător va prezenta cartea de identitate pentru a fi scanată, însă există şi posibilitatea tastării codului numeric personal. Imediat, tableta va afişa dacă alegătorul respectiv este înscris în listele permanente ale secţiei respective şi poziţia sa pe liste. În cazul în care alegătorul este arondat la altă secţie de votare, tableta va indica la care anume. Totodată, aplicaţia va indica imediat dacă un cetăţean nu a împlinit încă vârsta de 18 ani sau dacă are drepturile electorale interzise. Însă marea noutate a aplicaţiei AEP este legată de faptul că blochează votul multiplu. Sper să anulăm orice discuţie privind votul ilegal în România”, a declarat Marian  Muhuleț, purtătorul de cuvânt al AEP.

Atunci când tableta va arăta că alegătorul a mai votat o dată, la altă secție, i se aduce la cunoștintă acest lucru, iar președintele secției de votare îi va prezenta repercusiunile legale pe care le poate avea: închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea unor drepturi.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *