Parcul “Steaua Dunării” gazda bâlciului de Sfântă Mărie

Parcul “Steaua Dunării” gazda bâlciului de Sfântă Mărie

Îmi amintesc cu nostaligie de zilele copilăriei. Una dintre cele mai aşteptate sărbători de noi  copiii, în afară de Sfântul Paşte şi Sfântul Crăciun, era Sfântă Mărie când la noi la Giurgiu în obor se făcea bâlciul.  Mirosul micilor lăsaţi prea mult în soare şi puşi pe grătare, berea rece dar de cele mai multe ori acră, braga rece ţinută într-un butoi de tablă galvanizată, vata pe băţ, îngheţata  pusă cu lingura în cornet, tiribomba cu lanţuri,  circul cu animale sălbatile cărora li se vedeau coastele, tarabele încărcate cu jucării de unică folosinţă, scăunele cu trei picioare, străchini, linguri de lemn, ceaune şi tigăi de toate dimensiunile gata crăpate şi praful. Praful fin care se aşeza peste tot şi toate de transforma cămăşile albe, scrobite, purtate cu mânecile suflecate gospodăreşte de bărbaţi,  în cămăşi de un gri cu tentă maronie, mai ales în zona gulerului, vocile tabacice ale beţivanilor care-şi mai trăgeau câte un pumn şi ţipetele mamelor aghesmuite care nu-şi mai găseau copiii uitaţi acasă, toate aceste lucruri făceau parte din mirajul bâlciului despre care noi copiii  aveam ce vorbi la începutul noului an şcolar.

Anii au trecut, bâlciul se face în continuare.  Este pentru prima dată când praful şi mizeria din bâlci au dispărut.  Este pentru prima dată când bâlciul se desfăşoară într-o locaţie, mai exact în parcul de la Steaua Dunării, care oferă toate condiţiile desfăşurării  în condiţii optime a unui asemenea eveniment, şi aici mă refer la modul cum au fost organizate şi dispuse spaţiile pentru inteprinzători, lipsa poluării fonice urmare a faptului că locuinţele nu se găsesc în apropierea desfăşurării evenimentului, spaţii largi pentru pietoni, locuri de parcare suficiente, etc.

Cei din executivul primăriei  au gândit schimbarea locaţiei bâlciului şi tot ei sunt cei care pentru prima dată s-au gândit să le facă o mare bucurie şi copiilor sărmani.  Astfel,  copiii ai căror părinţi beneficiază de asistenţă socială şi copiii instituţionalizaţi au avut posibilitatea pentru o zi să se bucure de copilărie. Însoţiţi de primarul Adrian Anghelescu, directorul general Ionel Muscalu, consilierul personal al primarului Lazăr Ciobanu copiii s-au dat în toate tiribombele şi maşinuţele electrice şi pentru că vremea era toridă tuturor copiilor li s-a dat câte o sticlă de apă. După ce au făcut un tur complet al bâlciului copiii au fost invitaţi să servească la o terasă câţiva mici şi sucuri reci.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *