Oamenii politici se pot schimba si in bine …

Oamenii politici se pot schimba si in bine …

Despre felul cum vor vota consilierii locali ai PNL-ului proiectul de hotărâre de la  punctul 19 după ordinea de zi în care se făcea referire la aprobarea preluării în administrarea Consiliului Local  al Municipiului Giurgiu  a imobilului situat în Municipiul Giurgiu, șoseaua Portului nr. 1-2  aflasem cu cel puțin o săptămână înainte și anume, că vor vota împotriva acestui proiect de hotărâre la comanda liderului acestui partid. Bănuiam ce l-a determinat pe președintele interimar al PNL Giurgiu să dea o astfel de dispoziție, sub amenințarea că cei care nu vor respecta acest ordin vor fi excluși din poziția de consilieri locali.

Mi-a fost greu să cred  că informația primită este reală. Iar dacă cumva liderul partidului s-a amestecat în deciziile pe care consilierii trebuiau să le ia singuri, fără imixtiunea politicului, care după câte știu este considerată drept faptă penală, amintiți-vă de cazul fostului primar Lucian Iliescu când doar pentru un telefon dat deputatului PNL Marin Anton ca să-l ajute în soluționarea unei probleme ce ținea de votul majorității consilierilor locali s-au „pricopsit” cu câte un dosar penal.  Dar am considerat că domnul președinte a constat vreo ilegalitate și a crezut probabil că este necesar să-i avertizeze pe consilierii PNL.

Datorită acestui fapt am considerat că trebuie să mă documentez înainte de a trage concluzii pripite. În acest sens am stat de vorbă pe acestă temă cu factori responsabili care-și desfășoară activitatea în cadrul ANAF Giurgiu, care mi-au dat asigurări că nu se încalcă cu absolut nimic legea, ba dimpotrivă, astfel de situații sunt frecvente. Am continuat demersul meu jurnalistic și am stat de vorbă cu specialiști din cadrul primăriei Giurgiu care de asemenea mi-au dat asigurări că nu se încalcă nici o prevedere legală. Ca să fiu pe deplin edificat am stat de vorbă cu un avocat specializat în drept administrativ, care m-a atenționat că singurul lucru inexact din proiectul de hotărâre este acela că în urma acestui proiect de hotărâre, chiar dacă va fi votat și se va transforma în hotărâre de consiliu, imobilul la care se face referire nu va fi preluat de Consiliul Local Giurgiu. Cel mult, în această fază, Consiliul Local Giurgiu își poate exprima intenția de a prelua acest imobil, pentru că mai sunt o serie de etape ce trebuie parcurse pentru ca imobilul să poată fi preluat de primărie și acest lucru este posibil doar în condițiile în care alte instituții de stat nu și-au exprimat intenția de a intra în posesia gratuită a imobilului respectiv.  

A urmat ședința CLM Giurgiu. La punctul 19 după ordinea de zi primarul Barbu a dorit să vină cu o serie de precizări legate de acest proiect de hotărâre. S-a modificat inclusiv eroarea  despre care-mi vorbise avocatul, mai mult decât atât, consilierul local Pick Ladislau a solicitat două clarificări de la executiv. Respectiv dacă proiectul încalcă în vreun fel legislația în vigoare și dacă grevează cumva bugetul CLM Giurgiu. A primit asigurări atât de la primarul Barbu cât și de la secretarul primăriei Roșu Petre că nu se comite nici un fel de ilegalitate și că bugetul primăriei nu va fi afectat. Era clar ca lumina zilei pentru orice consilier local că factorii decizionali ai executivului primăriei, prin asigurările date în plenul ședinței de consiliu își asumau acest lucru. Din acest considerent  consilieri locali erau exonerați de orice responsabilitate în condițiile în care s-ar fi produs vreo eroare sau abatere de la litera legii. Cu toate acestea consilierii PNL au votat împotrivă. Totuși proiectul de hotărâre a trecut bucurându-se de susținerea consilierilor PSD.

Și acum vine întrebarea firească: De ce președintele interimar al PNL Giurgiu s-a opus ca imobilul respectiv, ce îi aparține lui Florian Nicolae să vină pe de-a „moaca” cum spun giurgiuvenii noștri, în administrația CLM Giurgiu. Acestui imobil i se pot da o serie de întrebuințări cum ar fi: azil de bătrâni, spital municipal, școală de arte și meserii, liceu de arte plastice. Spun acest lucru deoarece avem foarte mulți copii talentați în Giurgiu, copii care au primit instrucție de specialitate în cadrul școlii populare de artă și care au demonstrat prin rezultatele obținute la concursurile naționale și internaționale la care au participat că sunt foarte talentați. În aceste condiții de ce nu un liceu care să aibă clase de muzică, de pictură, de dans, doar pentru faptul că unii sunt frustrați?

Am să încerc în rândurile ce urmează să vă explic în ce constă frustrarea liderului PNL. Aduceți-vă aminte ce reprezentativitate avea PDL-ul la Giurgiu. Aproape de maxim, cu indulgență 2%. Președintele acestui partid a cumpărat pe persoană fizică sediul partidului. Nu pot să spun că acest lucru este rău sau bun. Sau poate a făcut acest lucru ca să-și consolideze poziția de lider.  În condițiile în care ar fi fost contestat își lua sediul și gata, iar dispărea PDL Giurgiu după eșicherul politic.  Singura posibilitate de a ieși din anonimat era critica. Și uite cum începe să critice în stânga și în dreapta. În stânga îi critica pe liderii PSD-ului, iar în dreapta pe liderii PNL-ului. Apare marea fuziune și uite cum președintele unui partid care avea maxim 150 de membri în tot județul ajunge copreședintele unui partid, important spun eu, PNL Giurgiu și începe marea dragoste cu cei pe care până mai ieri îi criticase.

Numai că „marea” unire dintre PNL și PDL, în loc să aducă un val de simpatie din partea giurgiuvenilor, lucrurile au stat exact invers. Giurgiuvenii iartă, dar nu uită. Cum să uite toate nenorocirile care s-au abătut asupra capului lor din cauza PDL-ului? Aceste fapte reprobabile nu știu dacă vreodată vor putea fi iertate, poate peste 100 de ani sau poate nici atunci.  Simte că terenul i se clatină sub picioare, că  credibilitatea PNL-ului era în continuă scădere și singura scăpare era să aducă în partid un lider care să se bucure de încrederea giurgiuvenilor. Singurul om iubit de giurgiuveni era Florian Nicolae. Nu știu cum dar într-un final reușesc să-l convingă să candideze pentru funcția de primar din partea PNL-ului. În timpul alegerilor locale giurgiuvenii îl taxează pe Florian Nicolae datorită asocierii acestuia cu PDL-iștii. Cu toate acestea obține peste 8 mii de voturi. Singurul care-i putea periclita poziția de lider în PNL era Dumitru Beianu, alături de Florian Nicolae.  Plecând de la ideea dezbină ca să poți conduce, îl umilește pe Florian Nicolae de două ori. O dată prin demisia dată de Florian Nicolae de bună voie și nesilit de nimeni, dar impusă, din funcția de președinte al organizației municipale și a doua umilință la care a fost supus a fost readucerea în partid a lui Noruț Stănișteanu, cel care a demisionat din PNL și a candidat împotriva propriului partid rupând în acest fel aproximativ 800 de voturi.

Orice om cu demnitate, dar mai ales Nicolae Florian, un lider de necontestat al giurgiuvenilor și-ar fi dat demisia. Așa a și procedat și-a dat demisia  din PNL revenind în partidul care l-a consacrat și alături de care a fost mai bine de 20 de ani. Faptul că a plecat din PNL l-a repoziționat pe Florian Nicolae pe locul  ocupat în sufletele giurgiuvenilor. De aici și frustrarea liderului interimar PNL. Teama că a pierdut cloșca cu puii de aur care-i putea aduce, fără să depună nici un efort, câteva mii de voturi la Giurgiu l-a determinat să le impună consilierilor locali să voteze împotriva unui proiect de hotărâre care venea în sprijinul giurgiuvenilor.

Personal, nu mi-am pierdut definitiv și irevocabil încrederea în oamenii politici. Cred că președintele interimat al PNL Giurgiu are timpul necesar  să regândească cum trebuie să facă politică. Politica agresivă nu duce la nimic bun, iar critica este o armă cu două tăișuri care se poate întoarce împotriva celui care o promovează, mai ales când nu este o critică constructivă. Ideal ar fi ca atunci când critici să prezinți și soluții. Îl aveți exemplu de bună practică pe domnul Beianu. Legat de acest subiect, după o discuție aprinsă și pe alocuri chiar neprincipială cu o parte din consilierii locali ai PNL-ului, aceștia mi-au spus că pe viitor nu vor mai vota niciodată împotriva propriei lor conștiințe, indiferent de consecințe. Închei cu speranța că   oamenii politici se pot schimba și în bine …  

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *