Neagu Djuvara (18 august 1916 – 25 ianuarie 2018) – istoric, filosof, diplomat, romancier… și mai presus de toate, român cu care ne mândrim

Neagu Djuvara (18 august 1916 – 25 ianuarie 2018) – istoric, filosof, diplomat, romancier… și mai presus de toate, român cu care ne mândrim

Neagu Djuvara a fost o prezență unică în palmaresul culturii și istoriei poporului român, care nu a ezitat să lanseze teorii controversate privind originea noastră istorică, pornind de la premise puternic fundamentate. Din cărțile sale, adresate fie publicului larg, fie specialiștilor, se desprinde pledoaria pentru onestitatea fără compromisuri a istoricului.

Astăzi, la Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu, îi aducem omagiu întregii sale creații și vă invităm să (re)descoperiți taine fascinante din istoria popoarelor trecute, războaie, domnitori, evenimente memorabile explicate pe înțelesul tuturor, căci acesta a fost mereu crezul elegantului Djuvara: să facă istoria accesibilă și atrăgătoare pentru toți cititorii.

„În umbra civilizației majore, înainte ca aceasta să dispară la rândul ei, câte alte culturi n-au pierit fără urmă! Această imensă dramă e astăzi trăită de mulți cu nespusă intensitate. Trebuie să aparții unei asemenea culturi pe cale de a se stinge, sau care moare chiar înainte de a înflori, pentru a înțelege nesfârșita disperare a acelora care asistă neputincioși la dispariția inexorabilă a celor mai prețioase valori ale lor. Cu fiecare cultură care moare, o floare unică se veștejește pentru a nu mai renaște, o mireasmă incomparabilă se risipește pentru totdeauna. Există comori de înțelepciune și poezie în cele mai mici idiomuri, ca și în concepția despre lume a celui mai mic trib destinat dispariției. Toate sunt pierdute – pierdute pentru totdeauna și pentru toți. În viața popoarelor, ca și în toată Creațiunea, ceea ce izbește cel mai mult și scandalizează într-adevăr spiritul este risipa Naturii. Cei care astăzi sunt privilegiați și aparțin culturilor majore pot încă să se legene în iluzia perenității lor. Dar până când?” (Neagu Djuvara, „Civilizații și tipare istorice”).

Foto: volume din colecțiile Bibliotecii Județene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu, Sala de lectură

Elena Damian, bibliotecar                                     

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *