Municipiile resedinta de judet au la dispozitie 1,38 miliarde de euro din fonduri europene, pentru proiecte de dezvoltare

Municipiile resedinta de judet au la dispozitie 1,38 miliarde de euro din fonduri europene, pentru proiecte de dezvoltare

Municipiile reședință de județ au la dispoziție 1,38 miliarde de euro, din fonduri europene, pentru proiecte de dezvoltare. Cererile de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 pentru proiecte dedicate dezvoltării urbane durabile (Axa 4) vor putea fi depuse începând cu a doua jumătate a lunii aprilie, anunță Ministerul Dezvoltării Regionale.

Bugetul disponibil pentru acest program este de 1,38 miliarde de euro – din Fondul European de Dezvoltare Regională şi contribuţie naţională – reprezentând 17,88% din fondurile alocate POR 2014-2020, repartizate pe priorităţi de investiţii şi regiuni.

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a semnat, vineri, 39 de acorduri de delegare.

„Delegarea presupune aplicarea de proceduri şi criterii de selecţie de către structurile municipiilor reşedinţă de judeţ care îndeplinesc rolul de Autorităţi Urbane. Aceasta reprezintă ultima etapă înainte de lansarea apelului pentru depunerea de proiecte prin POR”, anunță ministerul.

Tot vineri, Ministerul Dezvoltării, prin Autoritatea de Management a POR, a lansat în consultare publică, până pe 18 aprilie, cinci noi ghiduri privind „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”.

Ghidurile privesc modul de accesare a fondurilor europene prin POR pentru proiecte menite să contribuie la dezvoltarea durabilă a oraşelor.

„Autorităţile Urbane au un statut similar Organismelor Intermediare Secundare. Astfel, autorităţile cărora le este delegată de către AMPOR atribuţia de selecţie a proiectelor sunt reprezentate de o structură internă la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ eligibile în cadrul axei prioritare 4 a POR 2014-2020. Aceste structuri sunt alcătuite din experţi tehnici din aparatul administrativ care vor identifica, în baza unei proceduri de prioritizare şi selecţie, proiectele care vor fi finanţate. Autoritatea Urbană va avea responsabilitatea selecţiei strategice a proiectelor (identificarea listei proiectelor prioritare), iar AMPOR va verifica proiectele din punct de vedere al eligibilităţii şi respectării condiţiilor de finanţare generale ale programului”, se adaugă în comunicatul citat.

Potrivit MDRAPFE, „axa prioritară 4 a POR 2014-2020, „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” combină priorităţile de investiţii aferente obiectivelor tematice: economii cu emisii scăzute de carbon, protecţia mediului şi promovarea utilizării eficiente a resurselor, promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei şi investiţiile în educaţie, competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii”.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *