MARIN PREDA – UN FENOMEN DE EXCEPȚIE ÎN LITERATURA ROMÂNĂ
Sâmbătă, 5 august, se împlinesc 101 ani de la nașterea lui Marin Preda (n. 5 august 1922), într-o familie de ţărani din Siliştea-Gumeşti, judeţul Teleorman. S-a remarcat ca nuvelist, romancier, scriitor și traducător, fiind autorul care a lăsat literaturii române un adevărat tezaur. „Moromeţii“, „Delirul“, „Întâlnirea din pământuri“, „Cel mai iubit dintre pământeni“ sau „Marele singuratic“ sunt doar câteva dintre comorile lăsate nouă de prozatorul teleormănean, considerat, pe bună dreptate, unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului trecut. În 1980 îi apare ultima scriere antumă, „Cel mai iubit dintre pământeni”, care va fi primită cu ostilitate de cercurile oficiale. Volumul va fi considerat o critică violentă a comunismului, în consecinţă, după câteva săptămâni pe piață, romanul a fost retras din toate bibliotecile şi librăriile publice şi universitare. Unele din romanele sale au fost traduse în limbi străine, în anul 1975, „Marele singuratic”, fiind publicat în ediţie franceză, iar în 1976, „Intrusul” fiind publicat în ediţie suedeză. Mai multe nuvele și romane scrise de Marin Preda au prins viață în producțiile cinematografice: „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), „Moromeții” (1987), „Marele singuratic” (1976).
În data de 3 iulie 1990 a fost ales membru titular post-mortem al Academiei Române, iar pe 10 august 2012, BNR a pus în circulație, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la nașterea lui Marin Preda, o monedă comemorativă din argint cu valoarea nominală de 10 lei.
În satul natal al scriitorului, Siliştea-Gumeşti din județul Teleorman, se găsește, începând cu anul 1982, Centrul memorial „Marin Preda”, amenajat în școala din sat ridicată în anul 1910.
Surse:
Stănescu, Ion Al. : Dicționar al oamenilor de cultură, artă și știință din Județul Teleorman, Ed. Calende, Alexandria, 1993, p.128
*** 100 cei mai mari scriitori români, Ed. Lider, București, 2005, p.128
Foto: Volume aflate în colecțiile Secției Împrumut Carte pentru Adulți a Bibliotecii Județene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu.
Drăgnuță Mihaela, bibliotecar