Mare sarbatoare azi: Sfintii Imparati Constantin si Elena

Mare sarbatoare azi: Sfintii Imparati Constantin si Elena

An de an, la 21 mai, creştin-ortodocşii îi prăznuiesc pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, o importantă sărbătoare a creştinătăţii.

Calendar ortodox 21 mai 2018. Aproximativ două milioane de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica, de Sfinţii Constantin şi Elena.

Potrivit calendarului ortodox, Biserica îi sărbătoreşte pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare şi pe mama sa, Elena, doi dintre cei mai iubiţi sfinţi de către români.

În calendarul popular, sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena este cunoscută ca şi Contantin Graur sau Constantinul Puilor.

Oamenii ţin la tradiţii pentru că ele prevestesc cum va fi vara.

Mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului.

În unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca.

Podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii.

Ziua de Sfinţii Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.

Femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasmă.

Pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin fumul focului obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

Oamenii trebuie să ţină sărbătoarea, pentru ca puii din gospodărie să nu fie mâncaţi de ulii.

Cunoscuţi drept cei care au dat libertate creştinismului, cei doi împăraţi Constantin şi Elena sunt protectorii creştinilor.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *