Mai este oare România o ţară guvernabilă?

Mai este oare România o ţară guvernabilă?

Cu mai mulţi ani în urmă îi întrebam pe mai mulţi politicieni, pe atunci mai tineri, cine conduce România. Răspunsul lor indiferent din ce partid făceau parte era ceva de genul nu ştiu, habar nu am. Şi atunci, ca şi acum, dacă le-aş pune aceeaşi întrebare sunt convins că răspunsul lor ar fi identic. Cum ar putea cineva să creadă că România este o ţară guvenabilă când în ultimii 4 ani de zile am asistat la  cea mai mare instabilitate guvernamentală? În nici patru ani am ajuns deja la al patru-lea guvern şi nu se ştie dacă peste două zile nu va începe formarea celui de-al cinci-lea, ajungând la al şase-lea, la al şapte-lea ca în final să ajungem la alegeri anticipate.

Cred că o asemenea situaţie de instabilitate politică, socială şi economică România a mai traversat-o doar după cel de-al doi-lea război mondial. Toată această instabilitate nu a făcut altceva decât să crească valoarea euro şi a dolarului în detrimentul leului românesc ceea ce a dus la majorarea dobânzilor bancare. Iar urmarea firească a deprecierii leului a dus la creşterea preţului carburanţilor, a gazelor, a energiei electrice şi toate acestea rostogolindu-se ca un bulgăre de zăpadă care atrage după sine avalanşa  au făcut să crească toate preţurile în aşa fel încât mult lăudatele majorări salariale şi creşteri de pensii nu le-au adus beneficiarilor lor nimic în plus în coşul zilnic, ba dimpotrivă, dimensiunea coşului zilnic a scăzut. Acest lucru este generator de inflaţie, iar de aici, dacă vom continua cu instabilitatea politică prin schimbarea guvernelor din trei în trei luni după cum vor muşchii baronilor, indiferent de culoarea lor politică, nu va face altceva decât să arunce ţara în anarhie.

Pe actualii politicieni nu-i auzim decât că trebuie investit în infrastructură, în educaţie şi sănătate. Nu spun că acest lucru ar fi rău, ba dimpotrivă, ar fi un lucru bun dar din păcate în afară de studii de fezabilitate reluate din an în an nu vedem miile de Kilometrii de autostradă promise în campaniile electorale, cu toate că banii s-au cam cheltuit. În învăţământ rezultatele sunt dezastruoase, gradul de analfabetism funcţional a crescut în mod îngrijorător, ca să nu mai vorbim de abandonul şcolar. În spitalele de stat din România se moare cu zile, pacienţii fiind trimişi la farmacie să îşi cumpere medicamentele, iar mizeria este întâlnită la tot pasul. Despre industrie nimeni nu vorbeşte nimic.  Aşteptăm să vină investitorii. Care investitori ?  Cei care îşi bat joc de noi în propria ţară şi ne tratează ca pe animale ? Ăştia sunt minunaţii investitori? Să fim serioşi!  Motivul pentru care vin la noi are ca fundament trei raţionamente: Mâna de lucru foarte ieftină, doi paradisul fiscal urmarea a faptului că profitul obţinut este direcţionat spre ţara lor şi trei spălarea de bani.

De ce statul nu creează fabrici şi uzine,  ceea ce ar duce spre o adevărată protecţie socială ? Eu personal nu ştiu. Ce ştiu este că în primul  rând s-ar stopa exodul românilor de a mai pleca din ţară şi totodată s-ar desfiinţa ajutoarele sociale pentru care se cheltuie sume uriaşe din bugetul de stat,  al căror unic scop este acela de ai transforma pe oameni în masă de manevră electorală.

Peste tot se vorbeşte de schimbarea climatică, de deşertificare şi cu toate acestea nimeni dintre politicieni nu spune şi nu face nimic. Sistemul de irigaţii este la pământ. Oare cine doreşte ca poporul român să treacă printr-o situaţie asemănătoare foametei din 1944 ?

Sărăciile astea înavuţite prin furt numiţi politicieni care nu prea au fost la şcoală, dar şi-au cumpărat diplome de absolvenţi de facultate, tot aşa cum şi-au cumpărat licenţe şi doctorate, dar care aşa cum spuneam nu prea au trecut pe la şcoală, ar trebui acum în al 19-lea ceas să îşi arunce ochii pe Istoria României ca să afle de ce este în stare poporul român atunci când i se ia pâinea de la gura copiilor . Aduceţi-vă aminte de istoria recentă când tot din acelaşi motiv românii au murit îmbrăcând tancurile cu flori.

PSD-ul ar trebui să tacă şi să nu mai scotă în veci capul din pământ . Ei au început să îşi trântească propriile guverne. Ei au creat acest precedent, care acum se poate repeta sinedie, transformând România într-o ţară neguvenabilă. Nu ştiu dacă această situaţie mai poate fi surmontată. Mă întreb de unde vin aceste comenzi de distrugere a României. Nu-i cred chiar atât de idioţi încât să facă acest lucru din prostie, mai degrabă sunt doar nişte marionete amărâte dirijate de mai mulţi sforari. Tare mult aş vrea să ştiu cine se află la capătul sforilor.

A nu se înţelege că pe liberali îi acuz de prea multă inteligenţă. Au şi ei perlele lor neşcolarizate cu veleităţi de parlamentari. Ştim noi câţiva. Dar asta nu înseamnă că dacă îi ştim noi nu pot ajunge parlamentari sau directori la cine ştie ce deconcentrate. Adevărul este că în trei luni actualii  miniştri abia s-au acomodat cu biroul, nu se pune problema acomodării cu secretara şi şoferul pentru că aceştia provin din recuzita personală. Vom vorbi după alegerile parlamentare din toamnă despre performanţele guvernului Orban. Asta dacă guvernul nu va pica joi.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *