Legea conversiei creditelor a fost aprobata

Legea conversiei creditelor a fost aprobata

Legea conversiei creditelor a fost supusă votului, marți, în plenul Camerei Deputaților, iar peste 50.000 de români au așteptat decizia aleșilor pentru a afla dacă le scad sau nu ratele.

Legea conversiei creditelor a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților cu 248 de voturi „pentru”.

Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul existent la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional.

Totodată, la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi. Sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit, a arătat vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că legea nu este îndreptată împotriva sistemului bancar.

„Legea conversiei nu este împotriva sistemului bancar, ci o lege care trebuie să repare o nedreptate. Nu poţi obţine profit cu orice preţ. Sistemul bancar trebuie să îşi regândească abordarea faţă de client”, a spus Liviu Dragnea.

 Legea conversiei creditelor a fost adoptată pe articole în Camera Deputaților. Astfel, au fost eliminate prevederile privind gradul de îndatorare de 50% şi pragul de 250.000 de franci elveţieni pentru conversie. Legea va ajunge la votul final după ora 12:30.

Deputaţii au eliminat, ieri, în comisiile de specialitate, plafonul de 250.000 defranci elvețieni. Totodată, parlamentarii au scos, săptămâna trecută, şi pragul de îndatorare de 50%.

De legea conversiei creditelor vor beneficia 50.000 de români cu împrumuturi în franci.

Cu toate acestea, Banca Naţională, care este și principalul oponent al acestei legi, spune că proiectul este discriminatoriu şi va destabiliza cursul.

Potrivit BNR, conversia împrumuturilor în franci le-ar provoca băncilor pierderi de aproximativ 2,4 miliarde de lei şi ar conduce la scăderea leului şi la creşterea dobânzilor.

Mai mult decât atât, unii economiști susțin că euro ar putea ajunge la 4,54 lei în această săptămână pe fondul efectelor pe care această lege le-ar putea avea asupra sistemului bancar, conform Digi 24.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *