Poliţiştii primesc întrebări halucinante de la şoferii pe care îi controlează. Agenţii au început să constate că în unele judeţe sunt prinşi mai mulţi şoferi drogaţi decât băuţi.

Ca să combată acest fenomen îngrijorător, Brigada Rutieră a cumpărat primele aparate performante pentru depistarea pe loc a substanţelor interzise. Agenţii sunt instruiţi să recunoască semnele fizice ale unei eventuale intoxicări. Primele razii de amploare vor fi făcute pe Autostrada Soarelui.

“Vă rog să introduceţi acest aparat în cavitatea bucală, să nu muşcaţi, să o frecaţi de gingii. Lăsaţi 4 minute, trebuie să aibă culoarea albastru când este gata”.

Dacă şoferul este drogat, testul îl informează rapid pe poliţist, în mai puţin de un minut. Iar aparatul nu spune doar POZITIV sau NEGATIV la consumul de substanţe interzise. Poate recunoaşte cele mai periculoase substanţe sau grupe de substanţe, dar şi concentraţia.

În cazul unui şofer, de pildă, a fost depistata prezența opiaceelor. 

Poliţia Romana are doar 6 astfel de aparate performante şi rapide pentru depistarea drogurilor. Motivul este cât se poate de simplu, preţul ridicat. Un singur aparat costa aproximativ 4000 de euro. Planul este însă ca în următorii 5 ani fiecare judeţ să aibă un astfel de echipament.

În judeţul Giurgiu, de pildă, poliţiştii au ajuns în situaţia incredibilă ca în trei luni să depisteze la volan mai mulţi şoferi sub influenţa substanţelor interzise decât cei băuţi. 35 faţă de 28.

Au fost supuşi testării şoferii care prezentau simptomele consumului de droguri: pupile dilatate, tremur, clipit repetitiv, agitaţie sau transpiraţie excesivă.

Mulţi dintre cei care s-au ales cu dosare penale păreau la fel de bine dispuşi când au ajuns la spital, unde li se recoltau probe biologice. Unul chiar trimitea bezele poliţiştilor, în timp ce era fotografiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *