Jiltul primarului Barbu din sala de consiliu periclitat de presedintele consiliului local ales Florian Velicu

Jiltul primarului Barbu din sala de consiliu periclitat de presedintele consiliului local ales Florian Velicu

Ședința consiliului local de săptămâna trecută ar fi trecut ca oricare alta, așa cum ne-am obișnuit .  Consilierii locali care formează majoritatea  par a avea un resort care le aruncă mâna în sus atunci când aprobă orice directivă venită din partea șefului de partid, în cazul nostru primarul Barbu, chiar dacă multe dintre hotărârile adoptate sunt discutabile.  Spun doar discutabile, ca să nu spun că sunt împotriva intereselor cetățenilor acestui oraș, dar despre acest subiect vă vom relata mai în detaliu cu proxima ocazie.  

Spre sfârșitul ședinței de consiliu, un aspect ce putea trece drept banal s-a transformat într-o temă ce a suscitat atenția auditoriului. Ultimul punct pe ordinea de zi se referea la o propunere, sau mai multe,  pentru poziția de președinte al consiliului local. Nimeni altul decât carismaticul consilier Ionel Dinu face o propunere la care nimeni din cei prezenți nu se aștepta…Florian Velicu. Sunt de notorietate problemele create în mod artificial consilierului local Florian Velicu de către primarul Barbu.  Începând cu umilirea fățișă, directă manifestată în timpul ședințelor, ajungându-se  până la procese în instanță, procese câștigate fără tăgadă de domnul Velicu. Vă puneți probabil întrebarea  ce a determinat acest comportament grobian venit din partea unuia a cărui menire este  să asigure un climat de colaborare, bazat pe principiul respectului reciproc. Răspunsul este unul cât se poate de simplu. Pentru că Florian Velicu este incomod prin cinstea de care dă dovadă, nu poate fi cumpărat, pentru ca ulterior să poată fi șantajat. Din acest motiv este considerat drept un tip incomod. Avea și are curajul să spună lucrurilor pe nume  atunci când consideră că se iau decizii urmate de hotărâri ale consiliu local la limita legalității.

Revenind la Ionel Dinu, care de-a rândul anilor a avut nenumărate discuții în contradictoriu cu Florian Velicu în timpul ședințelor de consiliu local, luând  în calcul acest aspect,  nimeni nu-l poate bănui pe Ionel Dinu de vreun aranjament de culise. Cu toate acestea, Ionel Dinu l-a propus pe Florian Velicu ca  și președinte al consiliului local Giurgiu. Zâmbetul primarului Barbu lăsa să se înțeleagă că propunerea făcută este o glumă. Numai că zâmbetul i s-a transformat în rânjet  când majoritatea pe care se baza s-a dovedit a fi inexistentă și „prietenul”  său Florian  Velicu a fost ales președintele consiliului local.

Florian Velicu, în stilul caracteristic, devenit inconfundabil, anunță sec: „ Începând cu prima ședință a consiliului local, domnul primar nu va mai sta la aceeași masă cu președintele consiliului local, ci într-un loc distinct, așa cum prevede legea”. În acel moment s-a creat rumoare în sala de consiliu. Chiar și consilierii  PSD îl felicitau pe Florian Velicu pentru afirmația făcută, încurajându-l în acest sens.

Plecând de la afirmația fără precent în istoria  Consiliului Local Giurgiu, și din dorința de a verifica dacă afirmația făcută poate fi trecută sau nu  în seria  bancurilor  negre, am stat de vorbă cu consilierul local Florian Velicu, de la care am obținut următoarea declarație :

Nu îmi permit să glumesc cu lucruri serioase, iar afirmația făcută este una care implică  foarte multă seriozitate. Nu este parti-pris, nu doresc decât să fie respectate legile acestei țări, așa că voi acționa ca atare, conform legii  215 actualizată și republicată, 393 statutul aleșilor locali și nu în ultimul rând în baza Regulamentului de Organizare și Funcționare al Consiliului Local Giurgiu aprobat la constituirea actualului consiliu local, în anul 2012.  Toate aceste acte normative reglementează  calitatea pe care o are primarul în cadrul consiliului local, care spun printre altele că primarul  are calitatea de invitat, nu ia cuvântul decât cu aprobarea președintelui consiliului local,  iar ca poziție  trebuie să i se asigure un loc distinct. În concluzie, nu primarul este cel care conduce ședința, așa cum își dorește să lase impresia. Repet, calitatea primarului în cadrul consiliului local este aceea  doar de invitat. Singurul lucru pe care mi l-am impus din momentul în care m-am implicat în politică este acela de respectare ad-litteram al legilor acestei țări. Cred că și primarul Barbu va înțelege acest lucru și se va conforma. Bănuiesc că știe și dumnealui că unde-i  lege nu-i  tocmeală.”

Încerc să mi-l imaginez  pe primarul Barbu stând cumințel pe un scăunel oarecare, pus la o măsuță așezată  într-o poziție  distinctă. Greu de imaginat… dar nu imposibil.

I.C.MANDU

 

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *