INTERVIU CU DAN ANDRONIC

INTERVIU CU DAN ANDRONIC

Rep.- Bună ziua și bine ați venit la Giurgiu. Cine sunteți, domnule Dan Andronic, proaspăt candidat la Giurgiu din partea PMP?

 Dan – Sunt  jurnalist și consultant politic. Sau mult mai simplu: sunt un om normal, care iubește ceea ce face. 

 Rep.- E cam simplu…

 Dan – M-am născut în 1970, în București. Am absolvit „Facultate de Istorie” din cadrul Universității București. La 22 de ani am debutat în presă, la Evenimentul Zilei – publicație care vindea în acea perioadă un million de exemplare pe zi. Doi ani mai târziu am ajuns redactor-șef adjunct. După plecarea de la Evenimentul Zilei, în 1997, am ocupat, pe rând, mai multe funcții de conducere sau am realizat emisiuni la diferite televiuzini sau instituții de presă, pornind de la Tele7 abc, la Prima Tv, Realitatea TV și B1TV. Am trei fete, sunt căsătorit de 9 ani, iar pasiunea mea este istoria.

 Rep.- Cu presa știm, dar cu politica?

 Dan – Din 2004 până în 2011 – când m-am întors la EVZ în poziția de acționar și director general – m-am ocupat în principal de consultanță politică. Am lucrat, pe rând, cu doi prim-miniștri și cu un președinte – Traian Băsescu. Intru în politică direct la Giurgiu!

 Rep.- Cu Candidatura la Giurgiu cum s-a întâmplat? De ce PMP? 

 Dan – Acum, candidez la Giurgiu pentru un post de deputat, pe listele Partidului Mișcarea Populară. De ce PMP. Pentru că eu cred în omul și politicianul Traian Băsescu, cred în soluții de dreapta, cred în puterea de a schimba viața oamenilor în bine. Îi sunt alături lui Traian Băsescu de peste șase ani, l-am sfătuit, la bine și la rău. Spre deosebire de contracandidații mei, care s-au perindat de la un partid la altul, eu am rămas lângă Președinte, chiar și în cele mai  dificile momente. Eu cred că un om în viață trebuie să dea dovadă de consecvență, nu să se ducă după cum bate vântul puterii.

 Rep. – De ce la Giurgiu si nu la București?

 Dan – De ce Giurgiu? Pentru că vreau să lupt pentru oameni, iar Giurgiu este un județ unde se pot face multe, dacă există voință politică. E suficient să faci o plimbare prin oraș, sau prin unele comune, să stai de vorbă cu oamenii, ca să-ți dai seama că trebuie schimbat în profunzime.

Vreau să mai spun un ultim lucru. Am văzut că se vehiculează ideea că nu sunt giurgiuvean la origine și că acest lucru ar fi un handicap. E total greșit. Nu candidez pentru Primăria județului, unde e adevărat, ar fi trebuit să fie un om al locului. Candidez pentru un post de deputat. Iar acolo, în Parlamentul României, oamenii din Giurgiu au nevoie să fie reprezentanți de cineva de anvergură, care să aibă notorietate și care știe să-și impună punctual de vedere. Cu mine, oamenii din Giurgiu vor avea în Parlament o voce credibilă și puternică! 

 Rep. – Ce vreți să schimbați? Că toată lumea promite schimbarea…

 Dan – Aud tot mai des că mass media nu mai reprezintă un mijloc de informare în masă, ci un mijloc de manipulare în masă. Vreau să schimb acest lucru, iar primul proiect național va fi revigorarea presei. Democrație fără o presă liberă nu există! Asta este valabil și la Giurgiu! Astăzi, mai mult ca oricând e nevoie de curajul de a spune adevărul, pentru că un popor neinformat, fără orizont și viziune, fără context, profunzime și educație este pradă ușoară oricui. Este vremea ca statul  român să privească presa ca fiind un serviciu social la fel de important precum Sănătatea sau Educația. Alte țări din Uniunea Europeană acordă subvenții presei, de la reducerea TVA la subvenționarea abonamentelor, reduceri taxe, sau bani dați presei minorităților. Dacă nu vom face ceva pentru presă, riscăm să ajungem o națiune prizonieră și ușor manipulabilă.

 Rep. – Nu cred că giurgiuvenii vor fi înnebuniti după acest proiect. Pentru ei aveți ceva?

 Dan – Locuri de muncă! Schimbând total strategia! Nu băgând sute de milioane de lei în asfaltări, pavări și borduri creezi locuri de muncă, ci dând giurgiuvenilor o perspectivă reală, o profesie. Dar nu la nivel de căpșunari sau cameriste, ci cu meserii de viitor. Vreau să mă concentrez puternic în zona educației. Anul trecut în Giurgiu, rata de promovabilitate la BAC, a fost una extrem de scăzută, de sub 38%. Nimeni nu face nimic, doar constată. Acest lucru este îngrijorător. Pentru că fără educație, nu vom avea viitor aici în Giurgiu. Nu vor veni investitorii, oamenii vor sta acasă, vor aștepta ajutoarele de la stat, nu vor avea locuri de muncă, iar cei mai mulți tineri vor pleca să muncească în afara țării. Ceea ce se întâmplă deja de mulți ani de zile. 

 Rep.- Și ce veți face concret?

 Dan – Am în minte câteva proiecte, dar vreau să le pot face, nu doar enunța. De aceea voi depune toate eforturile pentru a schimba lucrurile și pentru a face înțeles faptul că educaţia stă la baza dezvoltării unei societăţi, că de aici începe schimbarea. Nu în ultimul rând, Sănătatea  este un alt domeniu de interes. Pentru că alături sistemul de învățământ, cel al sănătății este vital pentru a avea o societate prosperă. Dar ca și la Educație, este nevoie nu numai de bani, ci și de viziune!

 Rep.- Văd că evitați orice atac la adresa contracandidaților. De ce?

 Dan – Nu mi-am propus ca în primul interviu pe care-l dau presei din Giurgiu să mă lansez în atacuri la adresa PSD, PNL sau ALDE. Este adevărat că sunt multe de spus, am început să o fac, puteți citi ce am scris și spus despre celebrul pod de la Grădiștea, voi continua. Dar toate la timpul lor. Deocamdată, am vrut să mă prezint: sunt Dan Andronic, candidat al Partidului Mișcarea Populară și voi onora încrederea pe care mi-o acordă giurgiuvenii!

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *