In memoriam MONICA LOVINESCU – jurnalist, critic literar, publicist şi comentator de radio, membru marcant al exilului românesc (19 noiembrie 1923 – 20 aprilie 2008)

In memoriam MONICA LOVINESCU – jurnalist, critic literar, publicist şi comentator de radio, membru marcant al exilului românesc (19 noiembrie 1923 – 20 aprilie 2008)

Fiica criticului literar Eugen Lovinescu şi a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a fost, la rândul ei, o personalitate a culturii româneşti, care şi-a dedicat viaţa şi opera luptei împotriva totalitarismului comunist. Critic literar, o veritabilă autoritate în materie de literatură română contemporană, Monica Lovinescu s-a născut la 19 noiembrie 1923, la Bucureşti. În casa părintească, a cunoscut personalităţi literare, în special pe cele grupate în jurul cenaclului „Sburătorul”. Începe studiile primare în particular, fiind apoi înscrisă la Liceul „Notre Dame de Sion”, unde susține și bacalaureatul (1942). Se înscrie la Facultatea de Litere a Universității din București, unde obține licența în 1946. În perioada 1946-1947, este asistenta lui Camil Petrescu la seminarul de artă dramatică.

În 1947, pleacă la Paris cu o bursă a guvernului francez. Evenimentele care s-au succedat cu repeziciune în România, abdicarea forţată a regelui din 30 decembrie 1947 şi instaurarea comunismului au determinat-o să solicite azil politic, luând calea exilului. Rămasă în ţară, mama sa a fost persecutată şi arestată de autoritățile comuniste. Soţia criticului Eugen Lovinescu a murit în închisoarea din Jilava şi a fost înhumată într-o groapă comună, fapt care a marcat-o pe Monica Lovinescu pentru tot restul vieţii. Aflată în exil în Franța, Monica Lovinescu a fost una dintre cele mai cunoscute voci ale postului anticomunist Radio Europa Liberă. Printre cele mai importante emisiuni, amintim „Teze și antiteze la Paris”.

Alături de soțul ei, poetul, publicistul și omul de radio Virgil Ierunca, a reprezentat un stâlp pentru figurile exilului românesc, locuința lor din Paris fiind un punct de întâlnire pentru scriitorii și personalitățile culturale române. Prin intermediul activităților sale, Monica Lovinescu a contribuit semnificativ la ameliorarea tratamentului aplicat românilor din țară, care luptau împotriva regimului comunist.

După 1990, cărţile i se publică constant la Editura Humanitas, în principal cronicile literare citite la radio (şase volume de „Unde scurte”), precum şi cele scrise pentru „România literară” (volumul intitulat „Diagonale”). „La apa Vavilonului” este una dintre cele mai importante scrieri memorialistice de exil. Eseurile sale politico-istorice au fost antologate în volumul „Etica neuitării” (2008). Cele şase volume de „Jurnale”, publicate în timpul vieţii, au fost urmate de ediţia postumă, într-un volum, intitulată „Jurnal esenţial” (2010) şi de „Jurnal inedit 2001-2002” (2014). Monica Lovinescu a scris primul roman distopic din literatura română, „Cuvântul din cuvinte”, şi este de asemenea autoarea unui volum de „Întrevederi cu Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Ştefan Lupaşcu şi Grigore Cugler”.

A încetat din viață la 20 aprilie 2008, la vârsta de 85 de ani, în apropiere de Paris. Rămășițele pământești ale cuplului Lovinescu-Ierunca au fost repatriate în 2008, fiind întâmpinate cu onoruri militare.

IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc) a organizat multiple conferințe despre Monica Lovinescu cu scopul de a deschide celor interesați un orizont de cercetare accesibil, posibilitatea de a se informa în cadrul şi prin intermediul Institutului pentru lucrări de licenţă, de cercetare sau pregătirea unor doctorate, precum şi consultarea unor materiale de arhivă şi chiar întâlnirea cu cercetători în vederea unor consultaţii gratuite legate de proiecte de cercetare.

„Monica Lovinescu a fost dintre oamenii privilegiaţi care au putut ajuta şi ale căror cuvinte se transformă în fapte. A salvat vieţi şi prea puţini mai par să-şi amintească de asta. A ocrotit, a vegheat, a ridicat zid de cuvinte în jurul celor care protestau, a căutat căile cele mai eficiente de luptă dreaptă. Dacă n-aş şti că se temea de vorbe mari, aş spune că a fost, în felul ei, o eroină, a ţinut piept, alături de Virgil Ierunca şi de alţi doi-trei, unui întreg sistem represiv, aşa cum, pe vremuri, câţiva oameni apărau o cetate împotriva unei întregi armate, creând impresia că sunt şi ei o armată.” (Ioana Pârvulescu)

SURSE:

– Vladimirov, Iulia. „Monica Lovinescu în documentele Securităţii 1949-1989”. Bucureşti: Humanitas, 2012. 208 p.;

FOTO: volume din colecțiile Bibliotecii Județene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu, Secția Împrumut Carte pentru Adulți

Nedelcu Cristina, bibliotecar

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *