Giurgiuveni !!! Puteti dormi linistiti. Edilul sef vegheaza …

Giurgiuveni !!! Puteti dormi linistiti. Edilul sef vegheaza …

Vineri, 14 octombrie a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal Giurgiu. Principalul punct după ordinea de zi a fost proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea prețului local al energiei termice către utilizatorii de energie termică din municipiul Giurgiu, prin sistem centralizat, în scopul încălzirii și preparării apei calde, pentru sezonul de încălzire 16 octombrie 2016 – 15 aprilie 2017.

La acest punct după ordinea de zi consilierul local PNL  Mihai Matei a avut o intervenție prin care a solicitat executivului  o serie de explicații legate de proiectul de hotărâre ce tocmai fusese supus aprobării consiliului local, ocazie cu care a spus :

„Conform legii 325/2006 Consiliul Local trebuie să primească o copie a programului de modernizare și dezvoltare a CET, să ni se explice care sunt cheltuielile pentru dezvoltare și modernizare, totodată doresc să ni se spună și nouă care sunt cheltuielile pentru dezvoltare și modernizare, de asemenea dorim să ni se pună la dispoziție  și o copie a documentației elaborate pe baza bilanțului energetic privind pierderile tehnologice anuale din sistem întocmite de către operator și aprobate de către Consiliul Local.”

Primarul Nicolae Barbu a venit cu următoarea explicație :                          

„ Există la nivelul anului 2013  aprobarea prețului cu toate cheltuielile, preț care a rămas 399 de lei cât a fost la vremea respectivă, a scăzut la 383 datorită scăderii TVA-ului cu 4 procente. La vremea respectivă există hotărâre de consiliu care vi se va pune la dispoziție cu toată fundamentarea prețului respectiv …”  

Dacă pe consilierul local Mihai Matei l-a mulțumit explicația domnului primar, care cu părere de rău nu v-o pot oferi în totalitate din lipsă de spațiu, glumesc, pe mine care nu sunt de specialitate, m-a lăsat total nedumerit.

Ceea ce știu cu siguranță este următorul lucru:  În perioada iunie 2012 – august 2015, aproximativ trei ani, primăria a cheltuit din buget pentru modernizare  sistem de alimentare cu căldură și apă caldă la mai multe puncte termice ( PT ) 9.542.754,42 lei, care calculați la 4,5 lei/euro rezultă suma de 2.120.612 euro.

Da. 2.120.612 euro ați citit bine! Este suma cheltuită pentru modernizarea PT-urilor. Nu spun că este un lucru rău, nu intenționez să vorbesc de firmele care au executat aceste modernizări, nu vrea să fac nici un fel de speculații. Dar mă întreb, dacă tot s-a cheltuit acestă sumă, fabuloasă în accepțiunea mea, nu ar fi fost normal ca acest lucru să se reflecte în scăderea prețului de cost al gigacaloriei? Ori, culmea ironiei, am investit sute de mii de euro, milioane de euro, dar prețul de cost a rămas neschimbat. Poate vreodată, dacă mai are interesul, pentru că după câte am înțeles domnul primar nu intenționează să mai candideze pentru încă un mandat, ne va oferi și nouă, muritorilor de rând, o explicație și ne va spune într-un târziu de ce s-au cheltuit acei bani pentru modernizarea PT-urilor. Nu cumva tocmai ca să se elimine pierderile? Păi dacă am eliminat pierderile, printr-o logică simplă, nu ar trebui să scadă și prețul gigacaloriei? Nu știu, întreb.

Doresc să mai fac o ultimă remarcă. Anul trecut, deoarece guvernul nu a mai alocat bani pentru subvenție, primăria a contractat un credit prin Trezorerie de un milion de euro, rambursabili în 20 de ani. Anul acesta, noul consiliu local rezultat în urma alegerilor a aprobat o suplimentare a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2016. La capitolul 81.02, intitulat Combustibili și energie, există o prevedere bugetară în valoare de 6.619.8000,00 lei.  Acest lucru nu înseamnă că există și banii. Tare îmi este teamă că guvernul nu va acorda bani pentru subvenția căldurii. Cred că primăria nu dispune de această sumă, și în această situație, executivul îi va împovăra din nou pe toți giurgiuvenii cu un alt credit pentru subvenționarea căldurii de cel puțin un milion de euro. Și uite cum aritmetica ne arătă că unu și cu unu fac doi. Adică alte două milioane de euro datorie pentru giurgiuveni. În concluzie, noi politicim și nu prea gândim. Această remarcă îmi este adresată …

I.C.MANDU

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *