Fenomen spectaculos pe cerul Romaniei in noaptea de 13 decembrie

Fenomen spectaculos pe cerul Romaniei in noaptea de 13 decembrie

O ploaie de meteori de o intensitate rar întâlnită va avea loc în noaptea de 13-14 decembrie în România.

Astfel, specialiștii spun că pe un cer curat, fără poluare luminoasă, în special în zonele rurale, în condiţii ideale, se pot vedea până la 80-100 de meteori pe oră.

Este vorba despre meteori ce radiază aparent din constelaţia Gemenii, după ce Pământul trece în spaţiu prin zona orbitei asteroidului 3200 Phaeton.

“Este de aşteptat că activitatea Geminidelor să genereze uneori rafale de 3-4 sau chiar 5-6 meteori pe minut, urmate apoi de pauze de câteva minute. Pot apărea, de asemenea, meteori strălucitori, numiţi bolizi, ce pot ilumina puternic cerul nopţii. Dacă condiţiile meteo vor fi favorabile, Societatea Astronomică Română de Meteori (ŞARM) va organiza o campanie de observare şi fotografiere a ploii de meteori Geminide, la pensiunea Runcu Stone (localitatea Runcu, la graniţa cu Răul Alb) în perioada 12-15 decembrie. Rezultatul observaţiilor va fi raportat organismelor internaţionale (Organizaţia Internaţională de Meteori, Societatea Americană de Meteori, NASA)”, a declarat pentru adevarul.ro Valentin Grigore, preşedintele SARM.

 

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *