EXPRESII CELEBRE PE ÎNȚELESUL TUTUROR

EXPRESII CELEBRE PE ÎNȚELESUL TUTUROR

ULTIMUL MOHICAN – titlul romanului, apărut în 1826, al scriitorului american Fenimore Coooper, care a răspândit versiunea că mohicanii (un trib al pieilor-roșii din Connecticut) ar fi dispărut cu desăvârșire. De aici, expresia de „ultimul mohican”, pentru cel din urmă reprezentant al unei asociații, al unei promoții, al unei familii etc. Se întrebuințează și la plural.

ULTIMA RATIO (lat. „Ultima rațiune”) – prescurtarea inscripției „Ultima ratio regis” (Ultimul argument al regilor), care, din ordinul lui Ludovic al XIV-lea, a fost gravată pe toate tunurile armatei franceze. Regele a preluat-o de la cardinalul Richelieu, care o folosise ca maximă favorită. Ea înseamnă că, atunci când toate celelalte mijloace izvorâte din drept, din tratate, s-au dovedit zadarnice, singurul argument ce mai rămâne regilor va fi rostit de vocea tunurilor. Expresia a făcut și carieră civilă, tot cu înțelesul de argumentul cel din urmă. Balzac o folosește în romanul „Moș Goriot”: „Lumea i se înfățișa așa cum era: legile și morala neputincioase față de cei bogați, iar averea – ultima ratio mundi”.

ULTIMII ROMANI și ULTIMII DINTRE GRECI – Pe generalul Philopoemer, care a murit la Messena (anul 183), în luptele contra Romei, Plutarh l-a numit „ultimul dintre greci”, adică ultimul erou pentru libertatea Greciei. La rândul lor, Brutus și Cassius, conducătorii republicanilor, care s-au sinucis după înfrângerea în bătăliile cu partizanii lui Cezar, au fost denumiți „ultimii romani” (anul 42 î.e.n.). Aceste două expresii servesc, atât la modul serios, cât și în ironie, spre a desemna pe cei din urmă luptători pentru o cauză sau pe ultimii păstrători ai unei tradiții.

BIBLIOGRAFIE

– Berg, I. – Dicționar de cuvinte, expresii, citate celebre – București, Editura Științifică, 1968

Sursă foto: Internet

Rubrică realizată de Elena Damian, bibliotecar

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *