EXPRESII CELEBRE PE ÎNȚELESUL TUTUROR

EXPRESII CELEBRE PE ÎNȚELESUL TUTUROR

TABULA RASA (lat. „Tablă ștearsă”) – Aegidius Colonna, filosof scolastic, supranumit „princeps theologorum” (sec. XIII), preceptorul regelui Filip cel Frumos al Franței, pentru care a scris tratatul „De regimine principum”, este autorul acestei expresii. Prin analogie cu buretele care șterge tot ceea ce a fost scris pe o tablă, a face „tabula rasa” înseamnă a înlătura, a distruge un lucru, spre a-l înlocui, de obicei, cu altul. „Nu ne-a fost ușor. Trebuia să începem prin a face tabula rasa din tot trecutul acestui teatru…” (Lucia Sturdza Bulandra, „Amintiri”).

TĂCEREA E DE AUR – La cei vechi, Tăcerea era o divinitate, căreia i s-a consacrat un cult. Egiptenii cultivau mitul lui Horus, copilul care tace; grecii o înfățișau, sub numele de Harpocrates, tot ca un copil, cu degetul pe gură; iar romanii au reprezentat tăcerea ca o zeiță, înălțându-i statui în temple, sub denumirea de Tacita sau Angerona. I s-au făcut și efigii, ca niște medalii de aur, de unde ar proveni sensul propriu al expresiei. Dar cel mai răspândit este, desigur, sensul figurat: a tăcea e, uneori, la fel de prețios ca aurul. A devenit proverb în numeroase limbi.

TOATE DRUMURILE DUC LA ROMA – Într-adevăr, în epoca de glorie a Imperiului Roman, toate cele 29 de căi publice care făceau legătura cu restul țării și cu provinciile cucerite, duceau la Roma, centrul acestui imperiu, pentru transportarea trupelor, alimentelor, bogățiilor. Fustel de Coulanges, în cartea sa, „La cité antique” (1864), mai adaugă și faptul că Roma ajunsese un loc de pelerinaj religios. Unii pelerini spuneau că se duc la „cetatea antică”, alții la „cetatea sfântă”, alții la „cetatea eternă”, prin toate aceste denumiri înțelegându-se, însă, că e vorba tot de Roma. Pierzându-se sensul propriu de călătorie, expresia și-a păstrat astăzi sensul figurat, care arată că diferite mijloace pot duce la același scop și mai multe căi la același rezultat, așa cum, altă dată, drumurile felurite duceau la Roma.

BIBLIOGRAFIE

– Berg, I. – Dicționar de cuvinte, expresii, citate celebre – București, Editura Științifică, 1968

Sursă foto: Internet

Rubrică realizată de Elena Damian, bibliotecar

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *