Este mai mult decât evident faptul că odată cu venirea noului an a început neoficial şi campania electorală pentru prezidenţiale. Singurul care a avut curajul să iasă şi să spună public până acum că va candida pentru un nou mandat este preşedintele în funcţie, Klaus Iohannis care cel puţin deocamdată, conform sondajelor de opinie, surclasează orice alt  candidat.

Al doilea candidat cu potential, conform aceloraşi sondaje, creditat pe poziţia a doua este preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. În acest sens parlamentarii ALDE au început deja campania. De fiecare dată când apar în media, cu preponderenţă în emisiunile televizate, indiferent de tema emisiunii nu ratează ocazia să spună că alianţa PSD+ALDE are un singur candidat cu şanse reale la preşedenţie  şi anume, Tăriceanu.

Aşa a procedat şi vicepreşedintele ALDE la nivel naţional, deputatul de Giurgiu Toma Petcu când a participat la o emisiune televizată la postul Antena 3, ocazie cu care a spus :   

„Noi avem obligaţia să învăţăm din greşelile anterioare, eu ca liberal vechi am trăit două mari dezamăgiri, prima dintre ele în 2009 când am venit cu PNL şi l-am susţinut pe Geoană, şi a doua în 2014 am avut aceeaşi dezamăgire. Ce mă bucură pe mine este că liderii alianţei au spus că de principiu este preferabil să avem un candidat comun şi este preferabil acest lucru pentru că eu sincer m-am săturat şi nu aş vrea ca şi în 2019 să trăiesc aceeaşi dezamăgire ca în 2009 şi 2014 şi mi-aş dori să avem un candidat care să câştige. Care va fi acela, cum va fi stabilit, e foarte important ca cele două partide să aibă maturitatea necesară să înţeleagă că dincolo de ambiţii şi de orgoliu este important rezultatul final. Dacă băgăm pe oricine în turul 2 şi câştigă tot Iohannis nu am făcut nimic. Obiectivul nostru trebuie să fie să ducem în turul 2 un candidat care să îl învingă pe Iohannis, indiferent de presiunile externe, de serviciile care intervin …”

Cu alte cuvinte deputatul Toma Petcu atrage atenţia PSD-ului că nu au un candidat cu şanse, că singura alternativă viabilă ca această alianţă să poată continua în viitor şi după alegerile parlamentare este legată de participarea în alegeri a lui Tăriceanu ca şi candidat pentru preşedenţie din partea alianţei PSD-ALDE, singurul după părerea celor de la ALDE care l-ar putea învinge pe Iohannis.

Dacă luăm în calcul teoria probabilităţilor posibil ca deputatul Toma Petcu să aibă dreptate.  Singura problemă care ar trebui să o ia în calcul este aceea că din experinţele trecute a reieşit că PSD-ul nu a fost un partener tocmai loial. Una dintre experienţele neplăcute trăite de liberali   ar fi cea în care în urma unei alianţe asemănătoare Crin Antonescu era declarat ca şi candidat pentru prezidenţiale, dar … a candidat Victor Ponta. Iar cea de-a doua experinţă s-a petrecut la noi în oraşul  Giurgiu cu ocazia alegerilor pentru primar din 2012 când funcţiona alianţa PNL-PSD, în care PSD era condus tot de către Bădălău,  candidatul  unic declarat de cele două partide era Lucian Iliescu. Numai că PSD-ul una a zis şi alta a făcut. Este de notorietate faptul că actualul primar Nicolae Barbu, care chipurile a candidat ca independent, a fost susţinut de PSD.

Poate lucrurile s-au schimbat şi PSD-ul este un partener politic loial. Dar să nu uităm că sunt situaţii când şi iaurtul poate fi foarte fierbinte …

I.C.MANDU  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *