De ziua lui … “La o bere cu Dan Mucenic”

De ziua lui … “La o bere cu Dan Mucenic”

Emoţie, lacrimi oprite de nodul din gât, zâmbete de curtoazie sub masca cărora majoritatea celor prezenţi încercau să-şi ascundă durerea. Aşa am trăit eu starea de spirit ce plutea în sala Bibliotecii Judeţene I.A.Basarabescu din Giurgiu unde a avut loc lansarea cărţilor profesorului, jurnalistului, editorialistului, omului iubitor de carte şi frumos Dan Mucenic.

La acestă lansare de carte Mirela Gruită, soţia lui Dan Mucenic  a fost o gazdă formidabilă, o actriţă desăvârşită, a găsit gestica şi mimica adecvată unui astfel de moment. Nu ştiu dacă a făcut acest lucru din respect pentru cei prezenţi sau pentru Dan care nu suporta oamenii trişti. Doar Silvana, copilul  lui Dan Mucenic a avut un moment în care nu şi-a put stăpâni lacrimile şi a ieşit în balcon de teamă să nu fie observată de Mirela, de Dan sau poate de prieteni. În nemernicia mea am urmat-o în balcon şi i-am oferit o ţigară. M-a refuzat spunând că nu fumează, că doar Dan o invita la o ţigară, de vorbă şi atunci de dragul lui fuma pasiv.

Acum când scriu am pe masă “Ceaslovul de la Izvoru”. Mă uit la fotografia  maestrului şi revăd acel zâmbet ştrengăresc care-mi dă posibilitatea să cred că imposibilul este posibil. Ţin între dinţi o scobitoare pentru că Iuni, soţia mea mă ceartă că fumez prea mult şi are dreptate, medicul mi-a spus să nu mai fumez de loc, dar mă comport precum porcul “decât ăsta că e cald”, dar mă salvează de această dată  Dan pentru că simt aroma ţigărilor lui care în ultima perioadă erau negre. Mulţumesc maestre.

La lansarea celor două cărţi “La o bere cu Dan Mucenic” şi “Ceaslovul de la Izvoru” au participat foarte multe personalităţi din lumea cuvintelor scrise. Nu am să fac greşeală să spun cine a participat din teamă să nu uit pe cineva, lista fiind foarte lungă, dar toţi au evocat momente frumoase.

Mirela Gruiţă mi-a zis că Dan Mucenic spunea adeseori că s-a săturat să tot aibă prieteni săraci. Este atuul meu de bază care-mi conferă posibilitatea să spun că sunt prieten cu Dan Mucenic. Până ce voi pleca şi eu în lunga delegaţie, aşa cum a plecat Dan Mucenic, amintirea lui  va rămâne vie în sufletul meu.  Îţi mulţumesc maestre că am avut privilegiul să te cunosc şi să fiu în preajma ta mult prea puţin timp pe cât mi-aş fi dorit.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *